Humanitarna akcija "Bioskop iz bloka" - Foto: SRNA
Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe" intenzivirala je svoje aktivnosti u Hercegovini, a danas je u Vladičanskom dvoru u Mostaru održana humanitarna akcija "Bioskop iz bloka" na kojoj je prikazan dokumentarni film o životu i radu počivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija pod nazivom "Dostojan".
Prilozi od ulaznica namijenjeni su za dobrotvorne svrhe.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić rekao je da Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar uvijek rado učestvuje i podržava sve humanitarane akcije.

- Ima mnogo akcija, ali nažalost i puno potreba u našoj zajednici, te pokušavamo da ih zadovoljimo uz podršku mnogih naših prijatelja. Imamo dobru saradnju sa organizacijom "Srbi za Srbe", koji će i svoju krsnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog ove godine proslaviti u Mostaru, kada će biti organizovana i akcija "Trojka iz bloka", te nastavljena naša saradnja i prijateljstvo - rekao je Kojić.

Kojić je naveo da su "Srbi za Srbe" do sada pomogli dvije porodice iz Mostara i jednu porodicu iz Konjica.

- Oni će svoje aktivnosti proširiti na Federaciju BiH, a sve akcije ići će iz Mostara - naveo je Kojić.

On je izrazio zadovoljstvo što je danas prikazan film o mitropolitu Amfilohiju, u kojem govori i počivši vladika zahumsko-hercegovački Atanasije, te što su se prisutni mogli prisjetiti njihovih velikih djela na obnovi hrišćanstva na ovim prostorima i svega onoga čemu su učili vjernike.

Predstavnik Organizacije "Srbe za Srbe" Marko Maunaga podsjetio je da su osnovani 2005. godine sa ciljem da pomažu socijalno ugrožene porodice sa četvoro i više djece, te da su do sada pomogli oko 3.400 porodica koje broje oko 17.000 djece.

- Posljednje dvije godine prilično smo se aktivirali u Hercegovini i isporučili pomoć oko 800.000 KM. U Mostaru smo pomogli dvije porodice, porodicu Bovan iz Vrapčićlj i porodicu Dobranić iz Lakševina. Imamo u planu da u narednom periodu organizujemo još niz akcija - rekao je Maunaga.

Maunaga je naveo da će slava Organizacije biti proslavljena 12. maja u Crkvi Svetog Vasilija u Blagaju, a nakon toga biti održana humanitarna akcija "Trojka iz bloka" na sportskim terenima kod Crkve u Bijelom Polju kod Mostara.

- Nakon toga ćemo u saradnji sa Crkvenom opštinom Mostar odabrati porodice kojima ćemo pomoći u ovoj ili narednoj godini - napomenuo je Maunaga.

Što se tiče akcija na području Hercegovine, Maunaga je naveo da su donirali ultrazvučne aparate domovima zdravlja u Ljubinju i Bileći, a porodici Glogovac iz Nevesinja su uradili štalu kapaciteta 30 krava.

- Od sredstava jednog donatora, Čedomira Cvjetičanina, urađeni su ovi projekti u Hercegovini, te vrtić u Drvaru - dodao je Maunaga.