HE Buk Bijela - Foto: ilustracija
Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija, BiH i Crna Gora treba da se dogovore o zajedničkom korištenju hidropotencijala, posebno kada je riječ o hidroelektrani "Buk Bijela", kako bi obezbijedile dodatnu energetsku nezavisnost i stabilnost, te istakla da se nada da taj projekat neće zaustaviti politički razlozi.

- Hidroelektrana "Buk Bijela" je jedan od tih potencijalnih projekata. Krenuli smo u pripremne radove, nadam se da taj projekat politički razlozi neće zaustaviti - rekla je Brnabićeva, odgovarajući na novinarska pitanja na zajedničkoj pres-konferenciji sa predsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

Ona je naglasila da je energetika pitanje broj jedan za sve.

- Sve što zajedno možemo da izgradimo i dobijemo dodatnu energiju zlata je vrijedno i političke razmirice ne smiju tome da stanu na put - navela je Brnabićeva.

Brnabićeva je rekla da pitanje "Buka Bijela" mora biti riješeno i profesionalno urađene studije zaštite životne sredine.

- Sprečavanjem izgradnje nećemo nikome ništa dobro učiniti, nama je potrebna električna energija koju ovdje proizvodimo i dijelimo. Što prije se dogovorimo, prije ćemo imati struju i obezbijediti sigurnost. "Buk Bijela" je samo kap u moru toga šta sve zajedno možemo da uradimo - istakla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, ove tri zemlje trebaju da "sednu" i vide šta se može uraditi jer, umjesto da se uvozi električna energija, treba iskoristiti prirodne potencijale koje imaju.

- O tome možemo lako da se dogovorimo da hidropotencijale zajedno iskoristimo u skladu sa svim međunarodnim standardima za zaštitu životne sredine i da ove tri zemlje dobiju dodatne značajne energetske kapacitete - rekla je Brnabićeva.

Brnabićeva je podsjetila i na ideju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa nedavnog samita "Otvoreni Balkan" u Ohridu o zajedničkoj energetskoj politici u regionu.

- Možemo svi zajedno da gradimo dodatne kapacitete iz obnovljivih izvora energije, čineći time ovaj čitav region mnogo bezbjednijim i održivijim i privlačnijim za strane investitore - rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da je pokrenula temu "Buk Bijela" zato što ima potencijal, budući da je struja svakim danom sve potrebnija, a kupovina električne energije sve skuplja.