Učenici - Foto: SRNA
Krizni štab donio je danas odluku da najmlađi đaci pohađaju nastavu u školi, dok će za starije uzraste biti kombinacija izvođenja nastave, saopštila je zamjenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčevićeva je objasnila da će đaci nižih razreda pohađati nastavu u školi, uz poštovanje svih mjera, među kojima su i principi za smanjenje fizičke mogućnosti prenošenja virusa, a to znači maksimalno razređenje broja đaka.

Prema njenim riječima, u jednoj učionici moći će da bude do 15 đaka, koji će sjedeti na udaljenosti minimalnoj od 1,5 metara, a časovi će biti skraćeni na 30 minuta.

Kisić Tepavčevićeva je, poslije sednice Kriznog štaba, izjavila da Srbija sada ima povoljniju epidemiološku situaciju i da mjere prevencije daju efekte.

- U skladu s tim donesene su odluke o načinu organizovanja nastave u budućoj školskoj godini. Uradili smo sve da naši najmlađi đaci pohađaju što je moguće više nastavu u samoj školi. To je značajno za njihovo buduće školovanje. Za starije razrede imaćemo različite kombinacije izvođenja nastave - objasnila je ona.

Najavila je da će o tome danas, na konferenciji za štampu u 15.00 časova, javnost detaljnije informisati ministar obrazovanja Srbije Mladen Šarčević, prenio je Tanjug.

Kisić Tepavčevićeva je navela da je bitno da se prilikom boravka u školi poštuju sve mjere prevencije, čemu će i biti posvećen prvi školski dan.

Ona je istakla da se maska, kao preventivna mjera, mora nositi pravilno, da prekriva i nos i usta.

S tim u vezi, ukazala je da će i u školskoj sredini nastavnici sve vreijme morati da nose masku, a da će za djecu biti definisane procedure kada je obavezno nošenje maske i kada se preporučuje uz mogućnost da se maska odloži na određeno mjesto.

Rekla je da i đaci treba da nose maske od ulaska u školu do svoje klupe, koju neće mijenjati.

- Preporučuje se nošenje maske sve vrijeme boravka u školi, ali za đake je moguće da je odlože kada sjede u klupama, mada je i tada preporučeno da je nose - dodala je Kisić Tepavčevićeva.

Ona je rekla da je proteklih nedjelja razrađen plan edukacije u vezi sa virusom korona i da je planirano da se objavi u posljednjoj nedjelji avgusta.

- To nije nešto što je ad hok, pripremljeni su odgovarajući filmovi, nešto što je najprihvatljivije za djecu. Nastojaćemo da bude što više vizuelnog sadržaja na mjestima na kojima su đaci - rekla je Kisić Tepavčevićeva.