Dan državnosti Srbije (Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs) -
U Srbiji će polaganjem vijenaca, svečanom državnom ceremonijom u Orašcu, te dodjelom ordena u Beogradu biti obilježen Dan državnosti, u znak sjećanja na dva važna događaja iz istorije Srbije koja su se desila na Sretenje, 15. februara - Prvi srpski ustanak koji je izbio 1804. godine i proglašenje Sretenjskog ustava 1835. godine.


Dan državnosti Srbije biće obilježen nizom manifestacija kojima će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić i premijer Radovan Višković.

Kod Spomenika Voždu Karađorđu u Orašcu biće održana državna ceremonija polaganja vijenaca i odavanja počasti.

Nakon toga biće održana državna ceremonija polaganje vijenaca i odavanja počasti u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Zadužbini kralja Petra Prvog, kojem bi trebalo da prisustvuje i predjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Planirano je i polaganje vijenaca i odavanje počasti na Grobu Neznanog junaka na Avali.

Sretenje je jedan od najbitnijih događaja u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Na Sretenje 1804. godine počeo je Prvi srpski ustanak. Bio je to začetak novovjekovne srpske države. Tog dana 1804. godine, grupa srpskih prvaka, naistaknutijih ličnosti u Srba sa prostora nekadašnjeg Beogradskog, odnosno Smederevskog pašaluka, izabrala je Đorđa Petrovića Karađorđa za vožda, predvodnika ustanka.

Povodom Dana državnosti, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao pojedince i institucije iz različitih oblasti kulturnog, privrednog, sportskog i društvenog života, među kojima posthumno i fudbalera Sinišu Mihajlovića.