Dan primirja, obilježavanje (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg) -
Kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svjetskom ratu na Novom groblju u Beogradu, danas je obilježen Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, a državnu ceremoniju polaganja vijenaca predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, koji je i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Ceremonija je počela parastosom za nastradale koji je predvodio vladika Stefan, starješina Hrama Svetog Save, nakon čega je odata pošta nastradalima u Prvom svjetskom ratu uz najviše državne počasti.

Vijence su položili predstavnici Ministarstva odbrane Srbije, zamjenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan - Harčenko, ambasador Francuske Pjer Košar, ambasador Kipra Dimitrios Teofilaktu, predstavnici drugih ambasada u Srbiji i strani vojni izaslanici, boračka udruženja.

 

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg
 

Zatim je održan minut ćutanja za nastradale i intonirana himna "Bože pravde", a nakon obraćanja ministar Selakovića, održan je kulturno - umjetnički program.

Selaković je istakao da je Srbija svojom pobjedom u ratovima, svrstavajući se u redove onih koji su se borili za slobodu i pravdu, stekla istorijski i moralni kapital, stekla pobjednički duh, nekada na vojnom polju, a danas u ekonomiji, kulturi, sportu i drugim oblastima.

Kako kaže, danas se bori i da postane član evropske porodice gdje je bila prije 104 godine, a opredijeljena je da pobjeđuje jer gubitnik nema pravo na samostalnost u odlučivanju.

- Zbog toga, bez obzira na veličinu tertorije i broj stanovnika, pobjedom u Velikom ratu, srpski narod se svrstao u velike narode - kazao je Selaković i dodao da se od 2020., 15. septembar obilježava kao Dan srpskog jedinstva upravo u želji da se prenese pobjednički duh i na nove generacije.

Srbija svoju budućnost vidi u zajednici sa drugim evropskim narodima, kazao je Selaković i dodao da je Srbija iz Velikog rata naučila da velike stvari i djela ne možete da ostvarujete kada ste sami.

- Naša pobeda bi bila nemoguća da nije bilo saveznika. Srbija se poslije tog rata uzdigla, oživjela, ojačala i postoji i danas. To je obesmislilo svaki od metaka koji je bio uperen u naše pretke, a činjenica da i danas postojimo, da napredujemo, jačamo ekonomiju, vojsku, prosvjetu, duh, svjedoči o tome da neprijatelj nije uspio - kazao je on.

Poručio je da je Srbija garant bezbjednosti na Balkanu i da daje potvrdu miru i dobrim odnosima ističući da je Srbiji to temelj za unapređenje međunarodme saradnje.

- 1. novembra oslobođen je Beograd, 9. novembra oslobođen Novi Sad, 13. Sombor i Trebinje, 17. današnji Zrenjanin, 20. Kikinda, 21. Banjaluka i taj talas pobjede se nastavio i nakon 11. novembra, a započet je 15. septembra - probojem Solunskog fronta - podsjetio je Selaković.

Srpska vojska je sa francuskim saveznicima uspela da pređe od Bitolja do Beograda za 46 dana.

- Francuzima je možda bilo lakše jer su imali konjicu, a taj put prepješačila je srpska pješadija, srpski opanak. Kruna je bio 1. decembar - Dan ujedinjenja - podsjetio je on.

Selaković je radnije položio je vijenac na Spomenik neznanom junaku na Avali i upisao se u spomen-knjigu u kojoj je napisao da je "pobjeda slavne srpske vojske u Velikom ratu nemjerljiv doprinos moralnom i istorijskom kapitalu srpske nacije i jedan od temeljnih osnova da sebe i svoje pretke i potomke možemo da smatramo pobjednicima".

 

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg
 

 

- Taj pobednički duh rođen je u želi da se bude i ostane svoj, poseban, nezavisan. Nekada je trijumfovao na bojnom polju, a danas u ekonomiji, sportu, kulturi, obrazovanju i na svakom drugom planu. Da nije bilo pobjede naših predaka pitanje je i da li bi bilo Srbije danas - sa tom mišlju današnja pokoljenja klanjaju se sjenama slavnih predaka i grade Srbiju svojih potomaka - napisao je Selaković u spomen-knjizi.

 

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg
 

Izaslanik predsjednika Srbije je potom, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, izvršio smotru počasne čete Garde Vojske Srbije i poklonio se zastavi.

 

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Srbija i svijet danas obilježavaju 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u sjećanje na 11. novembar 1918. godine, kada je potpisano primirje kojim je okončan Veliki rat.