Srbija u crnom, građani traže odgovore: Djevojčica koja je svjedočila pucnjavi ne prestaje da vrišti
BEOGRAD - Srbija je zavijena u crno, ali i cijeli region koji je potresla vijest da je četrnaestogodišnjak u školi ubio svoje vršnjake, njih osmoro i radnika obezbjeđenja.

Sve društvene mreže i portali u regionu ali i svijetu danas se nažalost bave tom viješću, građani su užasnuti, tužni i ljuti i traže odgovore na pitanje zašto se desila ovakva tragedija koja se tiče svih nas i ko je kriv. 

Twitter danas vrvi od komentara i svjedočenja. 

"Ovo je posledica onoga što smo radili i što nismo radili u prethodnom periodu upravo mi, odrasli... Iskreno saučešće porodicama stradalih", napisao je na Twitteru Igor Jurić, čija kćerka Tijana je prije nekoliko godina brutalno ubijena u Srbiji. "Da zagrlimo decu, da ih stisnemo dok im vazduh ne prekinemo. I da ih ljubimo i mazimo",  "Ćerka naših prijatelja u odeljenju sa ubicom. Prisustvovala pucnjavi. Ne prestaje da vrišti", "Ovo je strašno. Ovo je katastrofa na toliko različitih nivoa. Ja ovo ne mogu da shvatim", neki su od komentara.

Svi se slažu da smo zakazali kao društvo: "Malopre sam sela sa ćerkom da joj pričam kako da se ponaša ako krene pucnjava. I raspala sam se nakon druge rečenice. Ne mogu da verujem da sad i to moram da joj pričam",  "Dečak koga su svi zvali 'štreber' je poludeo nakon dobijenog keca iz istorije; pa je iz očevog pištolja ubio decu. Izgleda da nam silno nasilje u školama do sad nije bilo nikakva opomena".

Na Twitteru se provlači i informacija da je ubica pak godinama trpio vršnjačko nasilje i da niko nije reagovao. 

"Vreme je da se država ozbiljno prihvati posla bez zaštićenih", navode tviteraši.

"Krivi smo mi, krivo je društvo u kom je to dete odrastalo. Krivi su mediji koji sem nasilja ništa drugo ne prikazuju. Kriva je država koja ne radi ništa na prevenciji nasilja. Krivi su roditelji i njihova očekivanja da dete mora da bude supermen, genije ili neko čudo", još je jedan od komentara.

Građani smatraju i da je djeci sve dostupno na internetu, a uzori su im zadruge i starlete te se pitaju šta je Kristijan Golubović nedavno radio u školi.

"Ne znam kakve scenarije očekujete u sistemu u kojem je Kristijan Golubović predavač", navode građani.

"Izražavam najdublje saučešće porodicama poginulih i podršku porodicama povređenih u nezapamćenoj tragediji koja se dogodila u školi Vladislav Ribnikar. Generisanje opšteg nasilja eskaliralo je na najtragičniji način i kao društvo moramo učiniti sve da se ovo nikada ne ponovi!", napisao je Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije na Twitteru.

Vuk Jeremić, bivši ministar inostranih poslova Srbije, navodi da "u ovu crnu sredu, sva naša mentalna i duhovna snaga treba da je usmerena ka porodicama žrtava ove neopisive tragedije". 

"Budimo sa njima u mislima i molitvama, i da nas je deset puta više, ne bi im bilo dovoljno", napisao je on. 

Navodimo još neke od komentara: "Nekada kada smo mi išli u školu, na roditeljskom sastanku razredni starešina jasno i glasno kaže ime i prezime učenika koji pravi probleme i ima sva prava da ga kazni, udalji sa časa, pa i iz škole. Danas, na roditeljskom sastanku nećeš čuti ni jedno ime", "Ljudi! Ja ovaj osećaj koji imam ne mogu i ne umem da pretočim u reč! Ovo je strašno!",

"Ovo je alarm svih alarma! Poslušajte kad vam govore ljudi koji rade sa djecom, nešto ih poslušajte! Došlo je grozno vrijeme!", "Za ovo danas su krivi roditelji, a ne tamo neka Amerika. Vazda tražite krivce van svog dvorišta dok vam je u svom vršnjačko nasilje postalo tradicionalna vrednost",  "Plače mi se zbog ovoga što se dogodilo. Plače mi se zbog ovog još jednog posrnuća našeg društva, koje su sada i najmlađi morali da osete na svojoj koži. Nemam dovoljno suza za sve to",

"Ostaviš dete ispred škole, poljubiš ga i poželiš mu lep dan i nikada više ga ne vidiš. Saučešće svim roditeljima, Beograd 03.05.2023."