Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Vlada Srbije donijela je odluku kojom se zamrzavaju sve vojne vježbe i aktivnosti sa svim stranim partnerima. Odluka Vlade podrazumijeva da sve vojne vježbe i aktivnosti sa stranim partnerima budu prekinute na šest mjeseci.

- U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vježbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO paktom, ni sa ODKB-om, ni sa Rusijom, ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa EU. Niti sa istokom, niti sa zapadom - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin. On je naveo da će učešće Srbije u mirovnim operacijama biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano.

Vulin je istakao da se Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom EU.

Ti pritisci, kako je rekao, nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u odlukama Srbije, postupcima, pa čak ni u realnosti, i rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja.

- Od nas se traži da po cijenu odustajanja od naše evropske budućnosti i po cijenu još većih pritisaka na našu politiku, i na naš narod na KiM i u Srpskom, napustimo planirane vojne vježbe sa Bjelorusijom - rekao je Vulin.

Ministar je podsjetio da je Srbija odlukom Narodne skupštine vojno neutralna zemlja.

- Da bismo sačuvali poziciju vojne neutralnosti i izbjegli, ili bar umanjili, posljedice pojačanih napada na zemlju, na našu politiku i ekonomiju, Vlada je donijela odluku da u narednih šest mjeseci prekine sa svim vojnim vježbama i svim aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike - rekao je Vulin.

On je istakao da proces opremanja i jačanja Vojske Srbije neće biti zaustavljen, te da će se raditi na povećanju borbene gotovosti više i upornije nego ikada.

- Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost i ova bolna odluka naas obavezuje da se oslanjamo samo na sebe i na svoju snagu - rekao je Vulin.