Srednjoškolci se pridružili kampanji „Čitajmo zajedno“

IMG_20211126_121811.jpg (202 KB)

Učenici Gimnazije „Jovan Dučić“ i Centra srednjih škola danas su se pridružili kampanji „Čitajmo zajedno“ koju je pokrenulo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Žana Vidaković, bibliotekar u Centru srednjih škola kaže da je cilj učestvovanja u ovoj kampanji, promovisanje čitanja da ne bismo ostali bez riječi kako i jeste ovogodišnji slogan.

„Učenici su imali izbor da čitaju literaturu koja im se najviše sviđa, nije bilo potrebno da je uključena u nastavni plan i program. Na taj način smo i privukli mnogo njih da čitaju, da se zainteresuju. Matruanti su birali Koelja u većem broju, jer su preko 'Alhemičara', koji je obavezna literatura, zavoljeli ovog pisca“, objasnila je Vidaković.

Učenici su napravili i držače za knjige. Kako kaže učenica prvog razreda Medicinske škole Nikolina Đedović, ideja je nastala zbog toga što najčešće kada čitamo knjige pravimo listovima uši.

„Tako smo nekoliko dana pravili razne oblike, ispoljili svoju kreativnost i stvorili baš lijepe držače za knjige“, dodala je Đedović.

IMG_20211126_104555.jpg (155 KB)

Valentina Sušić, profesor Srpskog jezika i književnosti kaže da su se gimnazijalci rado uključili u ovu kampanju, što nije ni čudno jer su oformili i 'Klub čitalaca'.

„Cilj je da popularizujemo čitanje knjiga u eri informacionih tehnologija. Naši učenici vole da čitaju, ali želimo da okupimo još mladih ljudi“, istakla je profesor Sušić.

Taša Deretić, učenik trećeg razreda Gimnazije „Jovan Dučić“ je kazala da 'Klub čitalaca' ove škole broji 15 učenika, a osnovan je početkom školske godine na inicijativu profesora Jelene Madrape i Valentine Sušić.

„Nadam se da će nam se još učenika pridružiti, jer nam je lijepo čitati. Sve čitamo i knjige koje su obavezna literatura, ali i one koje ne spadaju u nastavni plan i program“, dodala je Deretić.

IMG_20211126_122613.jpg (179 KB)

I gimnazijalci iz čitalačkog kluba su napravili 'buk markere' koje su podjelili ostalim đacima.

Prema riječima Đorđa Lučića, Tašinog druga iz razreda, ova akcija je od izuzetnog značaja za sve mlade ljude.

„Na svakom markeru smo stavili fotografiju nekog pisca i citat ili naziv knjige. Da bismo što više učenika privukli na zanimljiv način“, zaključio je on.

Učenici Centra srednjih škola Trebinje i Gimnazije „Jovan Dučić“ u školskom holu su pripremili izložbu fotografija pod nazivom „Čitajmo zajedno“.

Ova kampanja traje do 1. decembra.

IMG_20211126_105402.jpg (139 KB)

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×