studenti.jpg (161 KB)

Srednjoškolci na području Hercegovine i dalje su više zainteresovani za upis gimnazije, nego stručnih škola, a učenicima se nude i nova zanimanja u skladu sa potrebama lokalne privrede, izjavio je danas Srni predsjednik Aktiva direktora srednjih škola za istočno-hercegovačko područje Momir Bratić.

On je naveo da će u Nevesinju ove godine u srednje škole biti ukupno upisano 120 učenika u četiri odjeljenja, od kojih su dva gimnazije.

Bratić je napomenuo da su u Nevesinju prošle godine bila čak tri odjeljenja gimnazije zbog velikog interesovanja učenika.

"Ove godine će biti i jedna nova struka, odnosno treći stepen elektrotehnike - električar i elektroinstalater, na zahtjev opštine Nevesinje, jer se procjenjuje da će učenici imati posla sa tom strukom na pokrenutim poslovima u energetici, kao što je Hidroelektrana `Dabar` i solarni paneli", rekao je Bratić.

On je dodao da će biti upisano i po jedno odjeljenje stručnih škola mašinstva i obrade metala i ekonomije, prava i trgovine.

Bratić je dodao da je u Trebinju veliko interesovanje učenika za upis gimnazija, kao i u Bileći, gdje će biti upisano jedno odjeljenje gimnazijalaca.

U Trebinju su u okviru Centra srednjih škola učenicima na raspolaganju i druga zanimanja jer je planirano da bude upisano pet odjeljenja iz četiri struke, među kojima su nova zanimanja carinski tehničar iz ekonomije, prava i trgovine i iz struke zdravstva - laboratorijsko-sanitarni tehničar.

U Tehničkoj školi u Trebinju su ove godine planirana zanimanja tehničar informacionih tehnologija, elektroenergetike, CNC tehnologija, logistike i špedicije, te mehaničar grijne i rashladne tehnike.

Bratić je napomenuo da je u Gacku, međutim, veće interesovanje za upis stručne škole za mašinskog tehničara i kompjutersko konstruisanje, zbog postojanja termoelektrane, jer učenici smatraju da se sa tim zanimanjem mogu lakše zaposliti.

On je istakao i da je za treći stepen i dalje malo interesovanje učenika na području hercegovačke regije, kao i da se odlični učenici, po pravilu, najviše odlučuju za upis gimnazije.

Upis u srednju školu počinje 19. juna, a učenicima je na raspolaganju junski i julski upisni rok.