Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će Srpska imati obavezu da se štiti ako bude rizika i počnu hapšenja zbog "Inckovog zakona".

Odgovarajući na pitanje da li je nametnuta odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka o "zabrani negiranja genocida" samo dio strategije pritiska Zapada, ne samo na Srpsku nego i na Srbiju i srpski faktor u cjelini, predsjednica je rekla da smatra da jeste tako.

Ona je istakla da je nedopustivo da bilo ko nameće odluke i zakone i da stranac donosi zakone umjesto parlamenta i lokalnih institucija.

- Drugo, smatram da se pod ogromnom prijetnjom našla sloboda govora. Vi zabranjujete, ne samo političarima, nego i mislećim ljudima, univerzitetskoj zajednici, naučnicima, istraživačima da bilo šta govore na tu temu zato što će protiv njih biti pokrenut krivični postupak, osudiće ih i poslati u zatvor. Shvatate li koliko je to antidemokratski da branite ljudima da govore o nečemu? - rekla je predsjednica Cvijanović za rusku Federalnu novinsku agenciju.

Treće, naglasila je ona, problem je u tome što se radi o jasno definisanim namjerama koje se ne vide samo u miješanju visokog predstavnika, nego u stalnom obračunavanju sa Republikom Srpskom.

- Ti stalni napadi su usmjereni i protiv Srbije, a na globalnom nivou pokušavaju se obračunati sa srpskim nacionalnim korpusom i oslabiti ga nezavisno od toga gdje žive Srbi - u Srbiji ili Srpskoj. To smatram apsolutno nedopustivim - navela je predsjednica Srpske.

Ako pogledate cijelu tu situaciju, dodala je ona, to je posljednje sredstvo kojim su nam pokazali svoj neprincipijelni odnos koji je po svojoj suštini antisrpski.

- Ali, ipak ne mogu da povjerujem da su toliko ignorisali činjenicu da je to antidemokratski i necivilizovano da jedan jedini čovjek uzurpira nadležnosti institucija i donosi zakone. Kako donošenje zakona od pojedinca, a ne parlamenta može biti dozvoljeno u demokratskom društvu? Sadašnja haotična i potpuno depresivna situacija, koja je isprovocirana spolja upravo od visokog predstavnika, praktično je neodrživa - rekla je predsjednica Cvijanović.

Ona je ocijenila da će ovaj zakon doprinijeti dodatnoj segregaciji jer je očigledno da svaki od tri naroda ima svoju agendu, svoje viđenje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

- U takvoj državi moguće je reći da će to dovesti do dodatnih problema, produbiće razdor i provaliju između nas. To će dodatno iskomlikovati sve ono što ionako nije bilo jednostavno u BiH. Mislim da je to posljednja kap koju više nemamo namjeru da trpimo i zato je došlo vrijeme da mijenjamo stvari - rekla je predsjednica Srpske.

Na pitanje da li je realna prijetnja da će početi talas hapšenja, ona je rekla da smatra da takva namjera zaista postoji.

- Vidjećemo, ako bude rizika, znači da ćemo imati obavezu da se štitimo - navela je predsjednicaSrpske.

Govoreći o tome koliko može da traje srpski bojkot zajedničkih institucija BiH, ona je rekla da može da traje dok problem ne bude riješen i da je obavezan da ga riješi onaj ko ga je napravio.

Predsjednica je istakla da ovaj zakon može ukinuti jednostavno visoki predstavnik koji ga je i donio, ali da on izjavljuje da su to nadležnosti parlamenta.

- Eto, izvolite u parlament i raspravljajte o tom zakonu i 10 godina ako treba. Zašto je taj zakon važniji nego, recimo, zakon koji obezbjeđuje ekonomske reforme da se toliko o njemu raspravlja? Zašto je taj zakon važniji od drugih koji će, na primjer, pomoći u socijalnoj sferi i uvećati penzije i plate? Zašto je to toliko važna tema? Zašto nam visoki predstavnik ne pomogne da ojačamo ekonomiju, usavršimo socijalnu sferu? Zašto nam ne pomogne u privlačenju stranih investicija? Ispada da je to sve neprincipijelno - rekla je ona.

Predsjednica Srpske je ocijenila da je donošenje ovog zakona samo dodatno usložnilo ionako tešku situaciju u BiH u kojoj vladaju nerazumijevanje i podjele i to će dovesti do produbljivanja segregacije.