Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici trebalo bi da imenuje novu Vladu nakon što mandatar Radovan Višković predstavi ekspoze i iznese prijedloge ministara. Izazove pred novu Vladu postavljaju geopolitičke okolnosti, ali i socijalni partneri, penzioneri, boračka populacija. Svi očekuju da će novi saziv Vlade očuvati ekonomsku stabilnost, ali i povećati socijalna davanja.o: RTRS

Od novog ministra rada i boračko-invalidske zaštite borci će tražiti da u djelo sprovede zahtjeve koje je podržao prošli saziv Vlade - mjesečni borački dodatak za sve demobilisane borce, pomoć licima optuženim za ratne zločine, povećanje lične i porodičnih invalidnina i više zaposlene djece poginulih boraca.

- Očekujemo da ćemo odmah po formiranju nove Vlade biti pozvani od strane resornog ministra kako bi nastavili razgovore i iznašli rješenja koja u što lraćem kraćem vremenskom roku treba realizovati - istakao je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

Penzioneri očekuju veće penzije, koje će biti usklađene sa prosječnom platom i potrošačkim cijenama. Iako će februarska penzija biti veća za 13 i po odsto, kako je predviđeno budžetom, najstarija populacija nada se zaokruženom procentu.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović očekuje da od 1. januara povećanja penzija budu za 15 odsto, a koja će biti isplaćena, kako kaže, početkom februara.

Od Vlade Sindikat se nada novom sistemu plata - da najniža plata, a ne cijena rada, bude element za utvrđivanje osnovice.

- Trebalo bi da kroz opšti kolektivni ugovor zajedno sa Unijom udruženja poslodavaca i Vladom Srpske utvrdimo najniže koeficijente po stručnim spremama za potrebna radna mjesta u privrednim društima i da se oni množe da najnižom platom u Srpskoj. Najniža plata bi bila varijabilna, a koeficijenti fiksni - naglasio je potpredsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Danko Ružičić.

Privrednici bi da se poboljša poslovni ambijent. Predlažu nove sektore u Ministarstvu preduzetništva i privrede - za prehrambenu, drvnu i IT industriju.

- Tom ministarstvu bi Vlada obezbijedila veća sredstva za razvoj privrede, jer bez kvalitetnih radnih mjesta nema ni uspješnog budžeta ni većih plata - kaže predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

Da će naredna godina biti izazovna predviđaju i ekonomisti. Inflacija i nedostatak energenata preliće se i u narednu godinu. Očekuju, međutim, da će i ova Vlade, poput prošle, znati da se suoči sa izazovima. Ekonomista Miloš Grujić podsjeća na povećanje BDP-a, plata i penzija.

- Treba očekivati još povećanja kamatnih stopa u ovoj godini, čeka nas izazovan period. Sve u svemu, i ako dođe do određenog kriznog perioda, ne bi trebalo da budu duboki i dugački - kaže Grujić.

Na sve ove zahtjeve, nova Vlada znaće da odgovori i da u izazovnim vremenima obezbijedi stabilnost, ocjenjuje predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić.

- Republika Srpska mora da sačuva svoju fiskalnu stabilnost, da rade sve službe, da pacijenti stignu do bolnice, da djeca idu u škole, policajci čuvaju mir, sudije sude, tužioci istražuju, svaki segment života mora da bude sačuvan i posao Vlade Srpske je da to obezbijedi - ističe Stevandić

Nakon formiranja Vlade, Parlament Srpske će po hitnom postupku, na nekoliko posebnih sjednica razmatrati zakonska rješenja koja na snagu stupaju od 1. januara. Tiču se, između ostalog, povećanja plata, socijalnih prava roditelja sa četvoro i više djece i Zakona o imovini Republike Srpske.