Petar Đokić - Foto: RTRS
Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i novoimenovani ministar rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović dogovorili su danas u Beogradu da budu nastavljeni svi zajednički energetski projekti, od kojih su najvažniji izgradnja Hidroelektrane "Buk Bijela" i magistralni gasovod od Srbije do Novog Grada.

Nakon sastanka na marginama međunarodne konferencije "Održivi razvoj kroz odgovorno rudarstvo", Đokić je rekao da su se saglasili da treba nastaviti sve ranije započete aktivnosti i da ih treba intenzivirati aktiviranjem mješovitog komiteta formiranog prije nekoliko godina.

- Taj komitet bi mogao da posluži kao podloga za obradu različitih energetskih pitanja prije nego što bi vlade o tome donosile konačne odluke. Sve je usmjereno u pravcu daljeg razvoja energetskih aktivnosti od interesa za Srbiju i Srpsku, naročito u dijelu zajedničkih projekata - izjavio je Đokić Srni.

Đokić i Đedović (Foto: RTRS)

On je istakao da se to prvenstveno odnosi na izgradnju Hidroelektrane "Buk Bijela" gdje su "Elektroprivreda Srbije" i "Elektroprivreda Republike Srpske" partneri u realizaciji ovog važnog energetskog projekta.

- Taj projekat se odvija, aktivan je i treba mu dati punu podršku da se realizuju sve aktivnosti u okviru planirane dinamike - naveo je Đokić.

On je rekao da je na sastanku konstatovano da treba razvijati saradnju u oblasti novih energetskih projekata i unapređenja ukupne energetske saradnje u dijelu razmjene energije i zajedničkih aktivnosti koje mogu poslužiti kvalitetnom energetskom sistemu Republike Srpske i Srbije.

- To se posebno odnosi na energetsku bezbjednost koja je ove, ali i prošle godine bila ozbiljno ugrožena. U Srbiji se taj problem osjetio, a imali smo ga i mi zbog više neplanskih izlazaka jedne termoelektrane, što se odrazilo na mogućnost nabavke zamjenske energije - objasnio je Đokić.

On je dodao da je sa Đedovićevom razgovarao i o gasnim projektima koje realizuju "Srbija gas" i "Bijeljina gas".

- To je projekat gasifikacije Bijeljine, odnosno izgradnje priključnog gasovoda. Želimo ovu aktivnost nastaviti i da izgradimo magistralni gasovod od Srbije kroz Republiku Srpsku sve do Novog Grada - rekao je Đokić.

On smatra da ima mnogo prostora za saradnju dva ministarstva u oblasti energetike i rudarstva, dodajući da vjeruje da će saradnja u budućem periodu biti plodonosna, jer je Đedovićeva izrazila spremnost da rade zajedno i nastave sve aktivnosti.