Srpska lista osvojila je 10 od 10 poslaničkih mjesta koja su Srbima zagarantovana u kosovskom parlamentu.kosovo-izbori.jpg

Kosovska centralna izborna komisija objavila je, na osnovu 40 odsto obrađenih glasova, da nakon vanrednih izbora na KiM vodi Demokratski savez Kosova sa 25,28 odsto.

Drugi je pokret Samoopredjeljenje 24,03 odsto, a treći Demokratska partija Kosova sa 22,82 odsto. Izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborima je bila 44,19 odsto.Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju poslije objavljivanja rezultata izbora na Kosovu i Metohiji da mu je ovo jedna od najdražih pobjeda.čić je rekao da je Srpska lista ostvarila najveću pobjedu u svojoj istoriji.

Prema njegovim riječima, pobjeda je ostvarena u najtežim uslovima, gdje su predstavnici mnogih zemalja dali sve od sebe da sruše uticaj Beograda.

Vučić je istakao da Srpska lista nikada nije ovako pobijedila. On je kao primjer naveo Kosovsku Mitrovicu gdje je Srpska lista osvojila 7.118 glasova, što je, kako je rekao, 98,07 odsto glasova.

On je poručio da je ovo jasan signal kako Albancima tako i međunarodnoj zajednici da su Srbi čvrsti, jaki i jedinstveni i da će znati da čuvaju svoje.

Zahvalio je srpskom narodu na Kosmetu za jedinstvo i odanost Srbiji.

- Ovo je velika obavaze za nas, moraćemo da radimo više i brinemo za naš narod na Kosovu i Metohiji - poručio je Vučić.

Pozvao je sve Srbe da večeras proslave pobjedu.