Republika Srpska naredne godine otvoriće Predstavništvo u Sloveniji, najavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, tokom posjete Ljubljani.
 
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Na večerašnjem sastanku sa predstavnicima Srba, naglasio je da je veoma važno da se srpska udruženja organizuju gdje god živi srpska dijaspora. Dodik je u Ljubani obišao i pravoslavnu crkvu Sv. Ćirila i Metodija.

U glavnom gradu Slovenije i o krupnim političkim temama. Dodik je ponovio da nema konsenzusa o članstvu BiH u NATO-u, i da je Srpska opredjeljena za vojnu neutralnost.

Na sastanku sa predsjednikom Borutom Pahorom razgovarano je i o migrantskoj krizi

Problem migrantske krize ne može da padne na teret BiH - zaključak je sastanka u Ljubljani. Ono što očekujemo od Evropske unije je da spriječi prolazak migranata do BiH, istakao je Dodik.

- Mi u Republici Srpskoj nećemo da otvorimo stacionare za migrante. To pitanje treba rješavati u Grčkoj i Bugarskoj koje su u Evropskoj uniji i preko kojih nama dolaze migranti. Mi nemamo ni uslova niti želimo da se oni zadržavaju u BiH - konstatovao je Dodik.

Slovenija razumije ovakav stav i spremna je da u Briselu bude zagovornik sistematskog pristupa rješavanja problema ilegalnih migracija, potvrdio je Pahor.

- Problem ilegalnih migracija možemo riješiti samo na granicama Evropske unije - naglasio je Pahor.

Evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana moraju biti ubrzane i Slovenija će zastupati stav da taj proces treba da bude otkočen, najavio je Pahor. Jedna od tema bilo je i najavljeno odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, zapadnoj granici BiH i Republike Srpske sa Hrvatskom. Stav Republike Srpske je jasan - odlagalište na toj lokaciji je neprihvatljivo.

- Pristojno bi bilo da to ne izaziva probleme trećima i to je nešto što ćemo nastaviti da problematizujemo na taj način - rekao je Dodik.

- Slovenija je ponudila lokaciju nuklearke Krško, ali Hrvatska želi svoju lokaciju. Svjesni smo da je lokacija Trgovske gore sporna za BiH - poručio je Pahor.

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su i sa predsjednikom slovenačkog parlamenta Dejanom Židanom, a sutra će održati predavanje na Univerzitetu u Ljubljani.