Bijeljina, Pučile:Višković polaganje vijenca - Foto: SRNA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković danas je, povodom 29 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Tuzlanskoj koloni, položio vijenac kod spomen-kosturnice na groblju Pučile u Bijeljini.
Višković je rekao da su na današnji dan prije 29 godini u Tuzli ubijeni nedužni mladi ljudi, pripadnici JNA, djeca koja su samo htjela da se vrate svojoj kući i svojim porodicama.

- Zaboraviti takav zločin, bilo bi kao da ih ponovo ubijete. Dok je institucija Republike Srpske, dok je Republike Srpske i srpskog naroda na ovim prostorima, mi ćemo dolaziti svakog 15. maja da podsjetimo zločince da bar na ovaj dan ne mogu mirno spavat- poručio je premijer.

Napominjući da Tuzla danas slavi "oslobođenje", Višković je zapitao: "Od koga, od djece koja su pošla svojoj kući?!"

- Ko ih je napao, od koga su se branili? Milion pitanja koja nemaju smislen odgovor. I onda se kaže BiH bi trebala biti sigirna za Srbe i srpski narod. Sa ovakvim i sličnim porukama - izvinite, nešto se ne osjećamo sigurno - poručio je premijer Srpske.

On je istakao vječnu zahvalnost institucija Republike Srpske žrtvama Tuzlanske kolone, njihovim porodicama i onima koji su sve ove godine trpjeli golgotu tog dana.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić položio je cvijeće i odao poštu za 54 pripadnika JNA koje su ubile muslimanske snage 15. maja 1992. godine u Tuzli.

Cvijeće su položile i delegacije grada Bijeljina na čelu sa gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem, kao i gradske Boračke organizacije na čelu sa predsjednikom Miodragom Stevanovićem.

Foto: SRNA

Počast pripadnicima JNA koje su muslimanske snage ubile u Tuzlanskoj koloni prije 29 godina odale su i brojne delegacije organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska /puka, kao i oni koji su preživjeli ovaj zločin.

Predstavnici brojnih gradski odbora političkih partija prisustvovali su pomenu na Pučilama i odali poštu zvjerski ubijenim golobradim mladićima u Tuzli.

Foto: SRNA

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu. Tada su ubijena 54 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna", izvršen je iz zasjede.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te "Zelenih beretki".