MMF (Foto: EPA/EVERETT KENNEDY BROWN) -
Misija Međunarodnog monetarnog fonda završila je danas zvanične razgovore sa delegacijom Srbije, uz ocjenu da je u Srbiji očuvana stabilnost uprkos nepovoljnim uslovima u međunarodnom okruženju i da srpska privreda ima dobre mehanizme odbrane od šokova.

Tokom dvonedeljnih razgovora razmatrano je i zaključivanje novog stendbaj aranžmana.

Na dnevnom redu su bila i aktuelna monetarna, fiskalna i makroekonomska kretanja i projekcije, na osnovu čega je misija pozitivno ocijenila sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa i pohvalila kontinuitet dobrih ekonomskih politika, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Ocijenjeno je da je, upravo zahvaljujući odgovornom vođenju ekonomske politike i sveobuhvatnom paketu monetarnih i fiskalnih mjera, Srbija uspješno očuvala makroekonomsku, finansijsku i fiskalnu stabilnost i u periodu pojačanih izazova.

Na završnom sastanku u Narodnoj banci Srbije pohvaljena je i blagovremena priprema srpskih vlasti za dalje potencijalne šokove iz međunarodnog okruženja.

Razgovori su vođeni u okviru trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa, podržanog savjetodavnim, nefinansijskim Instrumentom za koordinaciju politike iz juna 2021. godine.

Istovremeno, razmatrano je i zaključivanje novog stendbaj aranžmana, kao dodatne podrške finansijskoj stabilnosti, s fokusom na sektor energetike u periodu vanrednih svjetskih okolnosti i preplitanja nekoliko kriza, koji će zamijeniti postojeći Instrument za koordinaciju politike.

Na sastanku je konstatovano da je srpska privreda zabilježila snažan oporavak od pandemije, ali da se svi sada suočavaju s negativnim efektima nepovoljnih kretanja na svjetskom i regionalnom nivou, koji utiču na niži globalni rast.

To utiče i na smanjenu eksternu tražnju za srpskim izvozom iz zemalja EU koju su joj najveći spoljnotrgovinski partneri, kao i na visoke cijene energenata i poremećaje u lancima snabdijevanja.

Ipak, kako je rečeno, srpska privreda ima dobre mehanizme odbrane od šokova, koji uključuju i adekvatne devizne rezerve, umjeren nivo spoljnog i javnog duga, dobro kapitalizovan i likvidan bankarski sistem, uz najniže učešće problematičnih kredita do sada, kao i dokazanu sposobnost proaktivnog reagovanja na razne udare iz međunarodnog okruženja.

Posebno je konstatovano da je očuvana finansijska, kao i stabilnost deviznog kursa, uprkos nepovoljnim uslovima u međunarodnom okruženju.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je istakla da su za Srbiju važan stub odbrane stabilnosti - visoke devizne rezerve, kao i očuvana relativna stabilnost kursa dinara prema evru, i izvjesnost u poslovanju.

Tabakovićeva je istakla da je Narodna banka dodatno povećala devizne rezerve koje su krajem septembra iznosile su 16,5 milijardi evra, što je znatno više od nivoa propisanog brojnim kriterijumima, a na stavljen je rast zapošljavanja i zarade u privatnom sektoru, kao i priliv stranih direktnih investicija.

Ona je istakla da je obuzdavanje inflacije prioritet broj jedan za nosioce politika širom svijeta, ali je važno da se odredi i prava mjera reakcije, te da se u Srbiji to radi postepenim, ali kontinuiranim zaoštravanjem monetarnih uslova