Vatrogasno-spasilačke jedinice u Republici Srpskoj, tačno u 14.00 časova, uključile su sirene i odale počast čuvenom srpskom hirurgu Miodragu Laziću /65/, koji je preminuo od posljedica virusa korona.
Vatrogasna jedinica Banjaluka - Foto: RTRS

Opijelo doktoru Laziću služeno je 13.30 časova, a sahrana je obavljena na Novom groblju "Bubanj" u Nišu s početkom u 14.00 časova.

Akciju paljenja sirena za odavanje posljednje počasti hirurgu heroju, prihvatile su sve vatrogasne jedinice u Republici Srpskoj.

Doktor Lazić preminuo je 14. aprila u Nišu od posljedica virusa korona. Vijest o njegovoj smrti dočekana je sa velikim žaljenjem u Srbiji, Republici Srpskoj i svuda gdje žive Srbi, jer je život nesebično posvetio svom narodu.

Za vrijeme ratova devedesetih godina prošlog vijeka spasavao je živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj.

Za sve što je tada učinio kao ratni hirurg-dobrovoljac Ordenom Svetog Save odlikovao ga je tadašnji srpski patrijarh Pavle.

Kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, radio je u ratnoj bolnici "Koran" na Palama, jedan je od osnivača ratne bolnice "Žica" u Blažuju na prvoj liniji fronta kod Sarajeva gdje je tokom 40 mjeseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, obavio više od 3.500 operacija.

Njegova posljednja želja je bila da ga isprate uz zvuke "Marša na Drini". Zbog toga je ova kompozicija proteklih dana odjekivala od Istočnog Sarajeva do Niša.

Izraze saučešća porodici Lazić uputili su najviši zvaničnici Srbije i Srpske, kao i brojni poštovaoci doktora Laze, kako će ostati upamćen u narodu.