Obuka zdravstvenih radnika - Foto: RTRS
Obuka zdravstvenih radnika domova zdravlja u Republici Srpskoj koji će učestvovati u procesu vakcinacije protiv virusa korona počela je danas, a sprovode je ljekari Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Direktor Instituta Branislav Zeljković rekao je da će obuka trajati tri dana, te da je namijenjena zdravstvenim radnicima koji će biti nosioci edukacije u svojim zdravstvenim ustanovama.

- Cilj nam je da obučimo trenere, koji će kolegama prenijeti znanje o načinima vakcinacije i svemu onome što se odnosi na sam proces vakcinacije - rekao je Zeljković novinarima u Banjaluci.

Zeljković je istakao da se početak masovne vakcinacije očekuje kada stigne veća količina vakcina, te da će prioritet imati zdravstveni radnici, osobe u domovima za stare i osobe sa hroničnim oboljenjima, a nakon njih druge grupe, kao što su radnici u prosvjeti i Ministarstvu unutrašnjih poslova, Republičkoj upravi civilne zaštite, novinari, snimatelji i drugi.

- Kada je riječ i prijavi za vakcinaciju, u narednih 15 ili 20 dana ćemo prilagoditi aplikaciju za prijavljivanje koju ima Srbija, kako bi naši građani mogli da se prijave putem interneta, ali će to moći da učine i putem telefona - rekao je Zeljković.

On je rekao da je dobavljač obavezan da određenu količinu vakcine isporuči do kraja februara, te da očekuje da će to biti 27. ili 28. februara.

Zeljković je naveo da je do sada u Republici Srpskoj vakcinu "Sputnjik" primilo 935 zdravstvenih radnika, dok je više od 1.400 zdravstvenih radnika iz Srpske vakcinisano u Srbiji.

Epidemiolog Jela Aćimović rekla je da će danas obuku proći zdravstveni radnici iz domova zdravlja regija Istočno Sarajevo, Trebinje i Foča, sutra će to biti zdravstveni radnici iz banjalučke regije, te u četvrtak iz regije Zvornik, Doboj i Bijeljina.

- Naši zdravstveni radnici već znaju da vakcinišu, ali je ovdje riječ o specifičnoj vakcinaciji, jer se radi masovno i imamo punktove i moramo na drugačiji način da se organizujemo - rekla je Aćimovićeva.

Ona je pojasnila da su i vakcine drugačije zbog drugačijeg čuvanja, te trajanja nakon što se izvade iz hladnog lanca.

Epidemiolog iz Doma zdravlja Trebinje Jelena Durić rekla je da su zdravstveni radnici ovog doma zdravlja spremni za vakcinaciju, da sa nestrpljenjem očekuju njen početak, te da je postoji i određeno interesovanje građana za vakcinaciju.