Republika Srpska - Srbija -
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bi najviši nacionalni interes Srbije trebalo da bude Republika Srpska, u kojoj živi milion Srba.

- Državni interes Srbije jeste teritorija koja se zove Kosovo i to je problem koji postoji. U tom problemu mi smo na pozicijama zvaničnog Beograda - rekao je Dodik za TV Euronjuz Srbija.

On je istakao da je međunarodni faktor nedosljedan kada su u pitanju Republika Srpska i Kosovo, jer se Republika Srpska prisiljava da ostane u BiH uprkos svim netrpeljivostima i drugim istorijskim razlozima, a Kosovu daje pravo da se raziđe od Srbije.

- Najavljuju formiranje velike Albanije, a mi nemamo pravo na ingerencije dobijene Ustavom koji je garantovalo pet svjetskih sila - rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva negirao je da mijenja granice BiH.

- Kad govorim o samostalnoj Republici Srpskoj, govorim o njoj kao rezultatu neuspjeha BiH. Ako se u BiH ne uspijemo dogovoriti, nećemo naravno ratovati, bolje da se raziđemo, granice postavimo po dogovoru - objasnio je Dodik.

On je istakao da vjeruje u mogućnost mirnog razlaza BiH, navodeći da su osim Srba, kojima se osporavaju garantovana prava, u BiH nezadovoljni i Hrvati, kao i muslimani i međunarodna zajednica.

- BiH je neodrživa - uvjeren je Dodik koji smatra da u roku od pet do 10 godina treba pokušati postići dogovor o BiH koja bi bila moguća, u skladu sa Ustavom i koja bi odgovarala svima, bez poništavanja identiteta i nametanja koncepta o apstraktnom čovjeku koji odgovara muslimanima, a u kojem bi Srbi bili marginalna manjina.

Dodik je rekao da sanja da Republika Srpska bude nezavisna i da vjeruje da će njegov san jednog dana postati realnost.

On je negirao tvrdnje da prijeti referendumima.

- Ove god smo planirali, a vidjećemo od konstelacije odnosa kako će to izgledati, da održimo referendum o novom ustavu u Republici Srpskoj - naveo je Dodik i dodao da zbog činjenice da je ovo izborna godina, zavisi da li će referendum biti održan prije ili poslije izbora.

Dodik je rekao da će izaći na naredne izbore u Srbiji i da će glasati za predsjednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Navodeći da je sa svim vlastima u Srbiji do sada imao dobre odnose, Dodik je istakao da najbolju saradnju ima sa vlastima koje predvodi Vučić, o čemu svjedoče i brojni projekti koje Srbija finansira u Republici Srpskoj.