Izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN - Foto: RTRS
Vlada Republike Srpske naglasila je da je u toku orkestrirana kampanja za povećanje strane intervencije u BiH, uz alarmantna upozorenja da je BiH na ivici rata, dok u stvarnosti, svako ko razumije situaciju u BiH, zna da nema opasnosti od takve katastrofe.

U drugom dijelu 27. izvještaja Savjetu bezbjednosti UN, Vlada navodi da Srpska čvrsto vjeruje da je BiH u stanju da prevaziđe trenutne izazove kroz intenziviran politički dijalog između domaćih strana, usmjeren na pronalaženje rješenja u interesu svih konstitutivnih naroda i građana BiH.

U dokumentu se ističe da, uprkos prijetećoj retorici pojedinih sarajevskih političara, lideri Republike Srpske i Srba dosljedno i kategorički odbijaju svako pribjegavanje nasilju.

Vlada naglašava čvrstu posvećenost miru, te da je Republika Srpska posvećena očuvanju Ustava BiH i nema plan za secesiju u bilo kojem obliku.

- Nijedan zakon koji Republika Srpska razmatra ni na koji način ne ugrožava suverenitet ili teritorijalni integritet BiH. Republika Srpska dokazuje svoju posvećenost miru u BiH i regionu i kroz svoju tihu, ali postojanu saradnju na regionalnim bezbjednosnim inicijativama - piše u izvještaju.

U izvještaju se navodi da se Republika Srpska pokazala kao pouzdan partner članicama NATO-a u oblasti borbe protiv terorizma, visokotehnološke bezbjednosti i drugih bezbjednosnih pitanja, te da tijesno sarađuje sa bezbjednosnim i obavještajnim službama glavnih članica NATO-a, između ostalog i u okviru redovne obuke.

Republika Srpska je, kako se ističe u izvještaju, opredijeljena za puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući i Ustav BiH i insistira na rješavanju unutrašnjih sporova u BiH isključivo miroljubivim dijalogom sa domaćim partnerima.

U izvještaju se naglašava da strani zvaničnici i diplomate koji poznaju situaciju u BiH potvrđuju da mir u zemlji nije ugrožen, te se navode izjave zvaničnika Eufora, koji dosljedno govore da ne postoji opasnost po mir koji u BiH vlada već 26 godina.

Vlada naglašava da Republika Srpska nikada nije izražavala protivljenje prisustvu Eufora u BiH, broju vojnika ili misiji "Altea" u skladu sa mandatom kakav je odobrio Savjet bezbjednosti UN.

S druge strane, navodi se da su nedavno zvaničnici iz Republike Srpske izrazili zabrinutost zbog nepotrebnog i neprimjerenog kretanja pripadnika i vozila Eufora van baze koje je izazvalo uznemirenost školske djece i ostalih građana Srpske.

U izvještaju Vlada podsjeća i da su najupućenije visoke diplomate u BiH potvrdile da nema ozbiljnog rizika po mir.

- U svom februarskom svjedočenju pred Kongresom, američki izaslanik Gabrijel Eskobar rekao je da situacija nije slična situaciji 1991. godine, te konstatovao da "ni Hrvatska ni Srbija nisu zainteresovane da vide rat na svojim granicama", i naglasio da "postoji više mehanizama da se spriječi sukob" i da "ne vidi da se situacija destabilizuje onako kako to vide neki najdrastičniji analitičari" - podsjeća se u izvještaju Vlade Srpske.

Vlada naglašava i da situacija u Ukrajini nema nikakve veze sa bezbjednošću u BiH, te upozorava da bošnjačke stranke u BiH, predvođene islamističkom SDA, sa svojim stranim pomagačima, pokušavaju da iskoriste situaciju u Ukrajini da sprovedu svoj plan za BiH tvrdnjom da su nedavni koraci Republike Srpske ka vraćanju njenih ustavnih nadležnosti pod uticajem predsjednika Rusije.

Ovo je, navodi se u izvještaju, čista fantazija, te se ističe da Republika Srpska i njeno rukovodstvo ne služe ni Rusiji ni bilo kojoj drugoj stranoj sili, već samo građanima Srpske.

- Tvrdnjom da borbe u Ukrajini predstavljaju opasnost po BiH, bošnjačke stranke i njihovi pomagači raspiruju pometnju i strah radi političkih poena. Širenjem straha nastoje da uliju nepovjerenje u Republiku Srpsku i opravdaju traženje intenzivnijeg uplitanja stranaca u BiH - dodaje se u tekstu.

U izvještaju se navodi da Republika Srpska i njeno rukovodstvo jasno isključuju bilo kakvu mogućnost upotrebe nasilja, ne traže nezavisnost, već samo traže da obavljaju određene poslove iz nadležnosti koje su im date Ustavom BiH, u nadi da će izgraditi funkcionalniju i prosperitetniju BiH.

- O obzirom na dugogodišnje kulturne veze i prijateljstvo između Rusije i srpskog
naroda, razumljivo je da se većina građana Republike Srpske protivi sankcijama protiv Rusije. Dakle, kao i većina zemalja u svijetu, uključujući najmanje jednu članicu NATO-a, Republika Srpska nije podržala uvođenje sankcija Rusiji - piše u izvještaju.

U drugom dijelu izvještaja napominje se da Republika Srpska nedvosmisleno insistira na poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, da je pozvala da se počinioci ratnih zločina privedu pravdi, kao i da pruža novčanu pomoć narodu Ukrajine.