Kolo, tradicionalna srpska narodna igra, upisano je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, što predstavlja veliki uspjeh za srpsku kulturu, saopšteno je iz Ministarstva kulture Srbije.


Odluku o upisu kola donio je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasljeđa na svom 12. redovnom zasjedanju, koje se održava na ostrvu Čedžu, u Južnoj Koreji.
Upis kola na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa u velikoj mjeri će doprinijeti da ovaj dio kulturnog nasljeđa postane prepoznatljiviji i vidljiviji u svijetu.
Kao prvi element iz Srbije, u novembru 2014. godine, na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva upisana je porodična slava, a u proceduri usvajanja za 2018. godinu nalazi se prijedlog za upis pjevanja uz gusle.
IZ Ministarstva najavljuju da će u narednom periodu biti ubrzane aktivnosti na izradi nominacijskih dosijea, kako bi se što više elemenata srpskog bogatog kulturnog nasljeđa našlo na Uneskovim listama i da bi Srbija bila zastupljena u istoj mjeri kao njeni susjedi.
Kao veoma rasprostranjena igra u aktuelnoj igračkoj praksi Srbije, čije su najstarije verzije /moravac i kukunješ/ zabilježene na teritoriji centralne Srbije u drugoj polovini 19. vijeka, kolo je element nematerijalnog kulturnog nasljeđa izrazito prisutan u različitim sferama života u Srbiji danas.
Izvodi se na privatnim i javnim okupljanjima, porodičnim i kolektivnim proslavama, uz učešće svih članova zajednice, bez obzira na etničku, religijsku i generacijsku pripadnost.
Nominacijski dosije pripremio je Centar za nematerijalno kulturno nasljeđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu, u saradnji sa predlagačima elementa - Katedrom za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti, Ansamblom narodnih igara i pesama "Kolo" i Centrom za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije.
Podršku su pružili brojni pojedinaci, lokalne zajednice, institucije, nevladine organizacije, stručna udruženja.
Izvor: SRNA