Šta donosi novi Zakon o obnovljivim izvorima energije?

141730.jpg (95 KB)

Republika Srpska do proljeća bi trebalo da dobije novi Zakon o obnovljivim izvorima energije.

Osim novih odredbi o energiji vode i vjetra, novina u Zakonu jeste kategorija "kupac/proizvođač". Naime, kupcu električne energije iz kategorije domaćinstva ili zajednice etažnih vlasnika omogućava da istovremeno bude i kupac i proizvođač energije iz vlastitih solarnih elektrana.

To se uređuje tako da vlasnik objekta može da izgradi i priključi malu solarnu elektranu na svom objektu, uz dvosmjerno brojilo, koristi je za vlastite potrebe, a višak energije može da šalje u distributivnu mrežu. Nije potrebna nova građevinska dozvola za objekat. Izgradnju i priključenje prate licencirana firma i operater distributivnog sistema.

- Kada krajnji kupac proizvodi električnu energiju u toku jednog mjeseca više nego što mu je potrebno, on taj višak plasira u mrežu i čuva je u vidu energetskog kredita za naredni obračunski period - kaže Sanja Rikalo, direktorka Direcije za operativne poslove distributivnog sistema ERS.

Ako kupac/proizođač, nakon jednogodišnjeg obračunskog perioda ima višak isporučene električne energije, nema pravo naknade. Prenos viška energije do krajnjeg kupca, kupac/proizvođač neće plaćati. Plaćaće količinu energije koju troši iz distributivne mreže. Distributer je obavezan da pojednostavi proceduru za priključenje kupca/proizvođača.

- Očekujemo da će ovo izazvati veliki interes investitora za postavljanje solarnih panela na objektima, jer će na taj način biti omogućeno sigurnije snabdijevanje električnom energijom - ističe Nada Milovčević, načelnica Odjeljenja za koncesije i obnovljive izvore energije Ministarstva energetike i rudarstva.

Nakon povrata uloženih sredstava u mini solarnu elektranu, troškovi za kupca/proizvođača bili bi minimalni.

Novi zakon o obnovljivim izvorima energije predviđa pravo na obavezan otkup električne energije, po garantovanoj cijeni, za solarne elektrane do 150 kilovata proizvodne snage na zemlji i solarnih elektrana do 500 kilovata snage, na objektima, za energiju koja se koristi za vlastite potrebe i za tržište.

Pogodnosti neće imati vlasnici malih solarnih elektrana, nova kategorija kupac/proizvođač, jer instalisana snaga takvih solarnih elektrana ne smije biti veća od priključne snage objekta vlasnika, a to je oko deset kilovata.

Za proizvođače energije iz velikih elektrana predviđeno je pravo na tržišnu premiju, a garantovane cijene propisuje Regulator. Za ranije izgrađene solarne elektrane, ostaju na snazi definisani ugovori. Izgradnja deset mini solarnih elektrana u Trebinju, na jednom distributivnom vodu, iz pilot-projekta Elektroprivrede, treba da da tehničke odgovore. Ne uslovljava donošenje zakona.

Novi zakon o obnovljivim izvorima energije, u formi nacrta, prošao je javnu raspravu, i uskoro bi trebalo da se nađe na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske.

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×