Vozilo policije Srbije
Čak 10.614 saobraćajnih nezgoda, 109 poginulih lica, 611 teže povrijeđenih, to je crna prošlogodišnja statistika sa drumova u Republici Srpskoj.

Prvi ljudi policije kažu da nisu zadovoljni stanjem u oblasti bezbjednosti saobraćaja. Ono što je do organa reda je urađeno, odgovornost je na svima, pogotovo na onima koji drže volan u rukama.

Brine što je kod većine vozača prije volana, u rukama bila čaša ili flaša alkohola.

- Mi smo imali 22.342 isključenja vozača iz saobraćaja od čega je 84 odsto isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola i to je zastrašujuća cifra za našu Republiku, ako uzmemo prosjek da nismo ni petinu uspjeli iskontrolisati, to je zastrašujuća cifra i to već možemo posmatrati kao medicinski problem više nego kao bezbjednosni - rekao je Siniša Kostrešević, direktor Policije Republike Srpske.

Policija je stalno na terenu, radi se akcija za akcijom, kontrolišu se brzina, oprema, alkohol i droga u krvi ali sve je, čini se, džaba. Zbog svega ovoga i prvi čovjek MUP-a Srpske kaže da je vrijeme da svi stave prst na čelo.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova, kada je riječ o saobraćajnoj kulturi je samo jedan od segmenata uspješnosti i dobrog stanja u bezbjednosti saobraćaja, tu je i stanje naših puteva, stanje  naših vozila, opšte kulture. Ako samo kažemo podatak da recimo isključite iz saobraćaja skoro 23.000 vozača zbog alkohola i droge, onda tu ne možemo samo reći da je policija ta koja bi treba represijom, to je i stvar neke ukupne kulture, stvar možda i auto-kuća, stvar obrazovanja vaspitanja. Sve institucije moraju dati svoj značaj - dodaje Siniša Karana, ministar unutrašnjih poslova Srpske.

Loša saobraćajna statistika nije zaobišla ni najjužniju regiju. Nažalost, samo u proteklih 20 dana u saobraćaju su ugašena četiri života. Policijski službenici stalno su na terenu, kontrole su danonoćne, a često šalju i apele. Zna se i koje su kritične dionice na i onako lošim putevima Hercegovine.

- Možemo da istaknemo lokacije kao što je čitava dionica od Ljubinja do Trebinja kroz Popovo polje ukoliko se ne poštuju saobraćajni znaci i ne gleda da li je kolovoz mokar ili suv je dionica na kojoj često može doći do nezgode sa smrtno stradalim licima, takođe mjesto Vidikovac prema Bileći,mjesto Tuli kada idemo prema Herceg Novom. Više manje na svim regionalnim magistralnim putevima postoji ta jedna dionica koja je rizičnija u odnosu na ostale ukoliko svoju vožnju ne prilagodimo uslovima - naglašava Jovana Cvijetić, portparol PU Trebinje.

Samo u prošloj godini sprovedeno je više od 150 akcija u saobraćaju kada je u pitanju Hercegovina. Evidentirano je oko 15.000 prekršaja, a desilo se 377 saobraćajnih nezgoda, stradalo je sedam lica.