Saobraćajna nezgoda u Mišinom Hanu - Foto: RTRS
Jedna osoba je poginula, a 34 je povrijeđeno u saobraćajnoj nesreći, kada se autobus iz Sombora prevrnuo na auto-putu kod Leskovca.

Teže povrijeđeni putnici među kojima je najviše djece, prevezeni su u niški klinički centar, dok su u leskovačku bolnicu zbrinuti lakše povrijeđeni.

Još se ne zna uzrok ove nesreće.

Rano jutros pun autobus putnika koji su se vraćali sa ljetovanja iz Grčke prevrnuo se u mjestu Pečenjevce kod Leskovca.

Nisu mogli ni zamisliti da će se godišnji odmor pretvoriti u pravu noćnu moru. Kažu da su se prije nesreće odmarali, a s njima je bio i vozač autobusa. Ništa nije ukazivalo da će doći do nesreće.

Sve medicinske ekipe iz Leskovca, Lebana, Vlasotinaca, Grdelice i Niša, bile su angažovane na zbrinjavanju povrijeđenih. U Niš su prevezeni putnici sa težim povredama, među kojima ima i djece.

VIDEO

- Nakon pregleda na Klinici za dječiju hirurgiju, dijete od 12 godina je zadržano na dalje praćenje i dijagnostičke procedure, dok je dijete od osam godina pušteno na dalje kućno liječenje. Jedna osoba, starosti 69 godina je operisana i jedna osoba je zadržana na Klinici za ortopediju - izjavio je pomoćnik direktora UKC-a Niš Goran Stanojević.

- Od toga smo pet pacijenata primili u Službu opšte hirurgije i dva pacijenta su u Službi ortopedije. Jedan je sa prelomom lakta i jedna pacijentkinja sa prelomom na sedmom pršljenu - rekao je direktor Opšte bolnice u Leskovcu Nebojša Dimitrijević.

Iako se provodi istraga o uzroku neseće u Leskovcu, stručnjaci navode da je glavni uzrok slijetanja autobusa pospanost i umor vozača.

Velika opasnost na putu jesu i sve češće penzionisani vozači koji se angažuju, jer na tržištu rada nema dovoljno ovog kadra

- Psiho-fizička aktivnost vozača starijih od 65 godina nije ista kao onog od 35 godina. Slabi čulo vida, sluha, kongitivne sposobnosti - objasnio je vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović.

Problem je i obuka vozača i sticanje vozačke dozvole za D kategoriju.

- U pojedinim ispitnim centrima nismo zadovoljni sa angažovanjem ispitivača - svoj potpis daju ljudima koji ne zadovoljavaju uslove i koji mogu napraviti nezgode - istakao je član Savjeta bezbjednosti saobraćaja Milenko Jaćimović.

Crni vikend i na putevima Republike Srpske. U teškoj nesreći juče u Doboju poginula su dva brata, a u Šipovu i Trebinju ugašen je po jedan život.

Uprkos pojačanim kontrolama pripadnika MUP-a i visokim kaznama za nepropisanu vožnju, sve je više saobraćajnih nesreća u kojima najviše stradaju mladi ljudi.

Sve je veći broj nesavjesnih vozača koji upravljaju volanom pod dejstvom alkohola i drugih supstanci.

- Vozači profesionalci, a i amateri - ako spavate pet časova onda ste naredni dan kao pod uticajem alkohola. Pokreti usporeni i ograničeni - upozorio je Radović.

I zato ako krećete na put budite odmorni, pravite češće pauze van vozila i poštujte saobraćajna pravila.