bilecki-komunalci.jpg

Nakon sastanka sa radnicima preduzeća ,,Komus“, predsjednica Granskog sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić, razgovarala je danas sa načelnikom opštine Bileća Veselinom Vujovićem.

Rješenje za bilećke komunalce ne može se iznaći za nekoliko dana. Na ovom problemu mora se raditi sistematski.

-Mi smo danas u razgovoru sa načelnikom, s obzirom da je opština većinski vlasnik i osnivač preduzeća, dogovorili formiranje radne grupe, koju će čini predstavnici opštine, preduzeća , sindikata i finansijskog sektora, kako bi u roku od 15 dana našli rješenje za „pokušaj“ prevazilaženja ove krize. Svjesni smo i problema u kojima se nalazi Bileća kao Opština, ali se nadamo da uz želju, volju i trud ovaj problem može biti riješen. Radnici Komusa će raditi, a mi molimo građane Bileće da budu uz svoje komunalno preduzeće, pomognu održivost kroz povećanu naplativost njihovih usluga, rekla je, Dragana Vrabičić, predsjednica Granskog sindikara građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti RS.

Radnici su po prvi put zadovoljni sa satankom koji je išao u pravom smjeru. Velika su očekivanja od formiranja radne grupe koja bi riješila neisplaćene plate i poteškoće u funkcionisanju preduzeća.

-Nadamo se da će se adekvarno sagledati svi problemi preduzeća, kako bi se jedan po jedan rješavao. Radnici su na terenu i obavljaju svoj posao, iako su minimalno plaćeni za težak i odgovoran rad. Štrajkom ne dobijamo ništa, jer otpad iz našeg grada neće niko ukloniti osim naših radnika, rekao je Vladimir Delić, predsjednik Sindikata Komusa.

Radna grupa biće u obavezi da radi na prevazilaženju problema u ovom predizeću uz pomoć Komunalne policije.

-Trajno rješenje se može očekivati nakon reorganizacije preduzeća, kako bi svoje poslove obavljali efikasno. Opština je u velikim finansijskim problemima, ali uspijevamo da plaćamo dio novca za usluge Komusu. Za pomoć u prevazilaženju problema kako u Komusu tako i u opštini obratićemo se za pomoć Vladi Republike Srpske, istako je načelnik Veselin Vujović.

Radnici Komusa prekinuli su štraj i intenzivno rade na odvozu smeća i čišćenju gradskih površina.