Old-town.jpg

Kada govorimo o gradu Trebinju, najjužnijem gradu Republike Srpske, ne možemo da izostavimo činjenicu da ga krasi u prosjeku 265 sunčanih dana godišnje, te sa svojom izuzetno ugodnom mediteranskom klimom, svim turistima koji dođu nudi “miris jadranske obale” i stil života koji podsjeća na primorske gradove.

Naš grad, osim bogatih prirodnih potencijala, krasi i bogato vjersko, kulturno istorijsko, eno gastronomsko i prirodno naslijeđe, te kao takvo Trebinje  se plasira u rang najbrže rastućih regionalnih destinacija.

Iz Turističke organizacije Trebinje, istakli su da turisti koji dolaze u Trebinje, uglavnom vole da uživaju u obilascima crkvi, manastira, džamija i starog gradskog jezgra koje u sebi nosi “eho” burnih vjekova i kultura, koje su obitavale na području grada.  Naveli su da je Trebinje  i grad Jovana Dučića, te da svi zaljubljenici u lik i djelo čuvenog pjesnika i diplomate, mogu da osjete duh velikog pjesnika šetajući gradskim korzom ali i gradskom parkom.

,, Svakako da “ličnu kartu” Trebinja predstavlja i čuvena hercegovačka kuhinja i domaći autohtoni specijaliteti po kojima je naš kraj nadaleko poznat, te svima preporučujemo da posjete neke od naših restorana, živopisnu zelenu pijacu, kao i Hercegovačku kuću koja nudi proizvode lokalnih domaćina’’- obasnili su iz Turističke, te dodali da turisti vole da obiđu i lokalne vinske podrume, gdje imaju priliku da uživaju u sortama vranca i žilanke.

Rijeku Trebišnjicu izdvojili su kao biser grada, koja pogoduje razvoju raznih oblika turizma, kao i park prirode Orjen.  Napominjemo, Grad Trebinje sa pričom o parku prirode "Orjen" izabran je među 100 najboljih svjetskih destinacija u okviru takmičenja "Zelene lokacije" za 2022. godinu.

,,Prateći trendove moderne turističke potražnje 21. vijeka, Trebinje sve više želi da potencira prirodne potencijale. Za sve ljubitelje adrenalina tu su hajking i bajking ture, vožnja paraglajdingom, kao i vožnja kvadovima po periferiji grada. Takođe, vožnja barkom na Trebišnjici, nudi uživanje i razgledanje grada iz potpuno drugačije perspektive’’- rekli su iz gradske Turističke organizacije.

barka.jpg

Ovom prilikom poručili su da je teško nabrojati koje su to “top lokacije” za posjetu turista, ali po informacijama sa terena od samih posjetilaca, izdvojili su  samo neke od njih:


1. Hercegovačka Gračanica

Hercegovinian-Gracanica.jpg

2. Manstir Tvrdoš sa vinskim podrumom

Monastery-Tvrdo.jpg
3. Stari grad-Kastel i čuvena bašta Platani

platani.jpg

4. Grad Sunca

grad-sunca.jpg

5. Arslanagića-Perovića most

arslanagica most.jpg

Sve navedeno ukazuje na to da Trebinje pretenduje da postane ozbiljan turistički centar, koji već sada predstavlja nezaobilaznu tačku na mapi putovanja turista iz regiona i čitavog svijeta.

Prema relevantnim statističkim pokazateljima Turističke organizacije Trebinje,  samo u 2022. godini , Trebinje je posjetilo približno 80% više turista, nego što je bilo u 2019. godini, koja se smatra  kao jedna od najuspješnijih godina u aspektu razvoja turističke privrede šireg područja.

„SRETENJE U TREBINJU 2023. – VAŠ PRAZNIK – NAŠ GRAD“ naziv je kampanje kojom je Turistička organizacija kreirala niz pogodnosti prilikom korištenja turističkih usluga u Trebinju za stanovnike Republike Srbije u periodu Sretenjskih praznika od 15. do 19. februara tekuće godine, što je privuklo veliki broj turista u naš grad.