Šta se desilo sa prijedlogom da izabrani funkcioneri mogu obavljati samo jednu funkciju
BANJALUKA - Najava da svi imenovani funkcioneri u Republici Srpskoj ubuduće neće moći obavljati dvije javne funkcije, odnosno biti odbornici u skupštinama opština i gradova, poslanici u Narodnoj skupštini (NS RS), ministri u Vladi RS i slično, a istovremeno sjediti u direktorskim i upravnim foteljama javnih ustanova ili preduzeća, potpuno je pala u zaborav.


Većinu onih kojih su samo prije nekoliko mjeseci smatrali da se radi o odličnoj ideji i dalje grije udobna koža u foteljama javnih institucija i preduzeća.

Bilo je onih koji su ispoštovali ono što su rekli, pa su izabrali "sigurniju poziciju", dok drugi koji su poručivali "gdje budem stranci valjao, biću tamo" i dalje sjede na obje stolice, jer se partije, kako je potvrđeno "Nezavisnim novinama", ovim pitanjem nisu pretjerano ni bavile.

"To je prilično osjetljivo pitanje. Nije ga jednostavno ni razriješiti. Mi smo u stranci razgovarali o tome, ima tu različitih mišljenja i ne znam šta je tu mudrije i pametnije uraditi", kaže Igor Žunić, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u NS RS.

Isto tako, njegov stav je, kaže, da duple funkcije treba ukinuti.

"Narodni poslanici i drugi ne treba da imaju duple funkcije. To je moj lični stav, ne kažem da je najbolji i najpametniji i da nam ne trebaju druga mišljenja. Još analiziramo i mislim da ćemo u narednom periodu imati odluku u vezi s tim pitanjem. Narodni poslanici dobili su mandate od naroda, a da li ih mogu predstavljati na najbolji način ako obavljaju više funkcija, ne znam. Ali znam da poslanici iz SNSD-a vrlo odgovorno obavljaju svoje funkcije i u Skupštini i van nje", kazao je Žunić.

Narodna partija Srpske nije sa bavila ovom temom. Lider ove stranke Darko Banjac, koji je istovremeno i narodni poslanik i direktor "Banje Mlječanica", poručuje za "Nezavisne novine" da ima i bitnijih stvari od odricanja jedne od dvije fotelje.

"U stranci nije bilo riječi o tom pitanju, jer se bavimo nekim drugim stvarima. Možda je za novinare i javnost to zanimljivo za neku priču, ali je mislim da je mnogo zanimljiviji udar na ustavni poredak. Na funkcije nas je izabrao narod, ali i Vlada", kazao je Banjac te nastavio:

"Kako očekujete da nekog odbornika izabere narod, a da on ne bude ništa više nego samo odbornik. Imate odbornike sa primanjima po 150 KM. Kada to pitanje dođe na dnevni red, ja ću reći svoj stav, bez obzira na to da li se neko sa tim slagao ili ne."

Duple funkcije nisu bile na dnevnom redu ni u Socijalističkoj partiji. To je "Nezavisnim novinama" potvrdio šef poslaničkog Kluba u NS RS Srđan Todorović, koji je, podsjećanja radi, i dalje na čelu Fonda za zaštitu životne sredine RS.

"Nisam protiv toga da se odreknem jedne funkcije ako tako bude određeno u organima stranke. Trenutno se nisu stekli uslovi da se priča o tome", rekao je on.

Ista situacija je i u Demosu.

"U stranci o tome nismo pričali, samo smo ovako između sebe komentarisali. Prije svega smo pričali o postavljanju kompetentnih kadrova na odgovarajuća radna mjesta. Neki zvaničan stav nismo zauzimali", navodi Suzana Gašić, poslanik Demosa, koja isto tako smatra da ovo pitanje treba da bude aktuelizovano.

"Ministar svakako ne bi trebalo da bude na dvije fotelje, to je nemoguće. Kada su u pitanju poslanici, vidite da i sada imamo neke koji obavljaju dvostruke funkcije. Da li je to ispravno ili ne, mislim da treba ocijeniti od slučaja do slučaja. Ali mislim da o tome mora postojati zajednički stav, da više niko nikada ne bude postavljen da obavlja funkciju i poslanika i neku drugu javnu funkciju", naglašava Gašićeva.

Stav SPS-a je načelo "jedan čovjek - jedna funkcija".

"SPS podržava prijedlog da jedno lice može primati jednu platu iz budžeta. Naravno da što više ljudi treba da bude uključeno u obavljanje ozbiljnih državnih poslova, ali moramo voditi računa o visoko kvalifikovanim kadrovima koji obavljaju svoje poslove profesionalno. Treba da budemo oprezni i obazrivi s aspekta diskriminacije stručnih ljudi", poručio je Goran Selak, predsjednik SPS-a.

Međutim, kadar SPS Maksim Skoko, poslanik, nedavno imenovan i za v.d. direktora Rudnika i termoelektrane Gacko, čime trenutno sjedi na dvije javne funkcije.

Za opoziciju nije iznenađenje što je "prašina pala na duple fotelje".

"To je ono što sam predvidio. Previše populizma i manipulacija koje dolaze od strane vlasti svakih nekoliko mjeseci. Vladajuća stranka bi nestala kada ne bi bilo duplih funkcija, jer se većina njihovih funkcionera nalazi u takvoj (duploj) situaciji. Ti koji imaju pa i tri ili četiri funkcije, nisu kompetentni možda ni za jednu", naglašava Nebojša Vukanović, šef Kluba poslanika Za pravdu i red u NS RS.

Za poslanika PDP-a Igora Crnatka kompletna priča je bila "ludom radovanje".

"Duple funkcije će biti ukinute tek kada SNSD ode sa vlasti", kaže on.

Tanja Topić, politički analitičar, smatra da se zbog neispunjavanje ovakvih i sličnih najava građani, nažalost, više i ne uzbuđuju.

"Nije ovo ni jedino prekršeno obećanje, već, rekla bih, sistemska greška u političkoj matrici vlasti. Ko se još sjeća obećanja o 'izbacivanju' neradnika, svih onih koji se vode da dobijaju plate iz javnih sredstava? Građani koje ovo direktno pogađa, jer se radi o njihovom novcu, ponašaju se kao da ih se takve 'trivijalne' stvari ne tiču, jer ne bi oni da se bave politikom. Zato političari mogu i da rade sve ove stvari, uglavnom u sopstvenu korist, a na štetu dobrih podanika", zaključuje Topićeva