ERS1.jpg

Konfederacija sindikata Republike Srpske iznijela je teške optužbe na račun generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luke Petrovića zbog uništavanja energetskog sistema Republike Srpske, posebno RiTE Gacko.

Konfederacija sindikata Republike Srpske otvorenim pismom upozorila je  javnost i institucije Republike Srpske na ozbiljnost problema u kome se nalazi ZP "Rudnik i Termoelektrana Gacko"  i zabrinutosti radnika za egzistenciju koja je ugrožena, kažu,  maćehinskim odnosom od strane Uprave MH ERS i generalnog direktora Luke Petrovića.

U pismu podsjećaju da je 11. februara ove godine Uprava RiTE Gacko obavijestila Upravu MH ERS i Vladu RS o alarmantnoj situaciji koja će da dovede do obustave rada RiTE Gacko a prevashodno iz razloga ne naplaćenih potraživanja od MH ERS za isporučenu električnu energiju.

Nakon ovog pisma, otvorenim pismom  predsjedniku Konfederacija sindikata RS Željku Tepavčeviću, obratio se MH ERS u kome se, između ostalog,  kaže da je ponovo iznio niz netačnih podataka o međusobnim finansijskim odnosima  MH Elektroprivrede Republike Srpske i ZP Rudnika i termoelektrane Gacko. 

"Upravu Elektroprivrede Republike Srpske ne zanima Tepavčevićeva sklonost krivičnim djelima i sudskim procesima zbog falsifikovanja podataka, između ostalog računa,  zbog kojih se u slučaju “Papović” protiv njega vodi sudski  postupak. Ipak, pomenuto ukazuje da je logična Tepavčevićeva loša interpretacija međusobnih ekonomsko-finansijskih odnosa jer misli da je i ta računica jednostavna, kao što je bilo jednostavno falsifikovati račune".- navodi se u otvorenom pismu MH ERS.

U pismu se takođe navodi: „ Obzirom da uvid u međusobna potraživanja Elektroprivrede i zavisnih preduzeća imaju samo finansije pomenutih preduzeća, postavlja se pitanje koji je izvor lažnih podataka koje plasira Tepavčević i otkuda mu netačne informacije,  jer kao sindikalac ne može imati uvid u finansijske dokumente. Takođe, postavlja se pitanje ko mu tumači iste, obzirom da nije ekonomske struke“.

Na netačne  i paušalne tvrdnje koje iznosi Tepavčević, Elektroprivreda je po tom pitanju već reagovala i dala uvid u egzaktne cifre- ističe se u pismu.

Šta li to Željku Tepavčeviću ne odgovara i zašto se „obrušio“ na rukovodstvo ERS?

I otkud sada ovakvo pismo Konfederacije sindikata i optužbe na račun konkretnog preduzeća?  

Ako Konfederacija sindikata Republike Srpske toliko brine o preduzećima i radnicima zašto  tema nisu i brojna druga preduzeća koja imaju ogromne probleme u poslovanju nego isključivo ERS u čije  sastavu je i Rudnik i Termoelektrana Gacko gdje je zaposlen predsjednik Konfederacije?

Inače, Rudnik i Termoelektrana Gacko dugo su već u ozbiljnim finansijskim problemima i o tome se mnogo govorilo u medijima. Različito rukovodstvo tokom godina  naslljeđivalo je probleme. Rješenje očito nije pronađeno, jer su problemi  postali veći i ozbiljniji.

Za sudbinu preduzeća, umjesto njegovog rukovodstva, odjednom je mnogo počeo da brine predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Željko Tepavčević koji je sve ove probleme znao i godinama unazad.

Zašto ih je prećutkivao do sada to nije poznato, ali, svakako, o tome bi trebalo da se pozabave oni koji su nadležni da brinu o radu preduzeća, a to je njegovo rukovodstvo, kao i svi koji su dio ove priče o Rudniku i Termoelektrani Gacko.

Zašto je preduzeće dovedeno u situaciju u kojoj jeste? Ko je odgovoran i hoće li neko snositi sankcije? Šta je radio sindikat sve ove godine? Koliko novca je tačno potrošeno i u koje svrhe? Koje je benefite imao i predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske?

Sve ovo mogu da istraže i nadležni organi i da konačno stave tačku na sagu o Rudniku i Termoelektrani Gacko.