rsz_unnamed_53.jpg

Poznato je da Trebinje već neko vrijeme ima problem sa neregulisanim parkingom, kao i nedostatkom istog, što dovodi do velikih gužvi pogotovo tokom ljetnje sezone. Ono što je privuklo još veću pažnju naših sugrađana jeste aktuelnosti vezane za modernizaciju, digitalizaciju i automatizaciju parkinga na području grada Trebinja, kao i odluka odbornika Skupštine grada, koja je usvojena na posljednjoj sjednici,  a odnosi se na poskupljenje cijena parkinga.

To nas je navelo da pitamo građane, ali i turiste, kako komentarišu novi sistem parkinga u našem gradu i mišljenja su podjeljenja. Dok su jedni oduševljeni što će napokon biti rješen problem parkinga i što će se lakše snaći prilikom parkiranja i što će biti I  lakši naćin plaćanja, dok drugi kažu da je i do sada cijena bila visoka, ali da cijene mnogih proizvoda i usluga rastu u zadnje vrijeme, pa ne čudi ni poskupljenje parkinga u Trebinju.

Postavlja se pitanje na šta zapravo podrazumjeva, modernizacija, digitalizacija I automatizacija parkinga na području našeg grada?

Marko Miskin, direktor Javnog komunalnog preduzeća Parking servis Trebinje, ističe da se ona  odnosi na dva zatvorena parkinga u ulicama Vojvode Stepe Stepanovića (bivša kasarna) i u Njegoševoj ulici na kojima će biti automatske rampe, gdje će korisnici putem naplatnih terminal, koji se nalaze u tim ulicama sami moći da plate parking.Ono što je novina jeste mogućnost kartičnog plaćanja.

,,Što se tiče ostale modernizacije, ona se odnosi na postavljanje parking senzora na parking mjesta u cijeloj prvoj zoni i jedan dio druge zone (ulica Vuka Karadžića 2, ulica Stepe Stepanovica). Na početku tih ulica nalaziće se elektronske table obaviještenja o slobodnim parking mijestima.’’, objašnjava Miskin.

Prema Miskinovim riječima trenutno je sistem u fazi testiranja i očekuje se da naredne sedmice sve bude u funkciji.  

rsz_unnamed_55.jpg

Ono što  zapravo najviše muči  naše građane jeste kolike će cijene biti parkinga, kada se uvede novi sistem naplate istog?

Miskin kaže da će se u  prvoj i drugoj gradskoj zoni parking naplaćivati po različitim cijenama u sezoni od 15.maja do 15. septembra i van nje, od 15. septembra do 15. maja.

Donosimo vam novi cjenovnik parkinga na području grada Trebinja:

U sezoni, I zona, započeti sat – 3KM

Van sezone, I zona, započeti sat- 2KM

U sezoni, I zona, cjelodnevna parking karta- 20 KM

Van sezone, I zona, cjelodnevna parking karta- 10 KM

U sezoni, II zona, započeti sat – 1,5 KM

Van sezone, II zona, započeti sat- 1 KM

U sezoni, II zona, cjelodnevna parking karta- 10 KM

Van sezone, II zona, cjelodnevna parking karta- 8 KM

U sezoni, II zona, povlašćena mjesečna parking karta za pravna lica, fizička lica i preduzetnike- 40 KM

Van sezone, II zona, povlašćena mjesečna parking karta za pravna lica, fizička lica i preduzetnike- 30 KM

Direktor Javnog komunalnog preduzeća Parking servis Trebinje, naglašava da će parkiranje na parkingu u bivšoj kasarni, u ulici Vojvode Stepe Stepanovića, ubuduće iznositi 1,50 KM po započetom satu tokom cijele godine,a povlašćena mjesečna karta na ovom parkiralištu iznosiće 30 KM.

rsz_unnamed_54.jpg

Šta Trebinje dobija modernizacijom i digitalizacijom parkinga  i da li će novi sistem rješiti postojeće probleme­?

,,Sve to doprinjeće smanjenju  gužva u samom centru grada, jer ako je sve zauzeto vozač će nastaviti kretanje prema drugoj ulici u kojoj ima slobodnih mijesta,  te će zahvaljujući ovom sistemu,  izbjegavati nepotrebni kontakt sa radnicima PS-a. Takođe za građane Trebinja mogu se izdati mijesečne karte u ulici Sjeverni Logor po cijeni od 10 KM ‘’ kaže Miskin.

Iz  Javnog komunalnog preduzeća Parking servis Trebinje poručuju da od modernizacije očekuju povećanje prihoda i bolju kontrolu naplate parkinga, dok im je cilj da povećan prihod investiraju  u uređenje Sjevernog Logora, gdje bi napravili jos jedan moderan zatvoreni parking.

Kako zaključuju benefiti od novog sistema parkinga su višestruki. Od smanjenja gužvi u centru grada, bržeg regulisanja i naplate parkinga, do izgradnje zatvorenog parkinga, koji bi rješio problem nedostatka  potrebnih mjesta za parkiranje, pogotovo tokom ljetnje sezone. Cilj jeste da se Trebinje sve više razvija, širi  i bude uređen grad privlačan, kako za turiste, tako  i za život.

Podsjećamo, cijelokupan projekat finansira Elektroprivreda RS, koja je raspisala tender za nabavku i ugradnju opreme, a po završetku i puštanju sistema u rad Parking Servis i ERS regulisaće ugovorom medjusobne odnose.