Srn2023-10-1_1223285_0.jpg

U Republici Srpskoj, u okviru kampanje "Društveno odgovorni", 50  je domaćih proizvoda koji će imati maržu 0 odsto. Cilj kampanje koju je pokrenulo Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske jeste da u periodu inflacije i rasta cijena koji pogađaju domaće tržište, trgovci pokazati gest solidarnosti i potrošačima ponuditi niz proizvoda po sniženim cenama, odričući se dijela marže.

To nas je navelo da porazgovamo sa potrošačima, te smo pitali Trebinjce kako oni komentarišu pojeftinjene određenih proizvoda i da li se na toj listi nalaze životne namirnice koje su im zaista potrebne.

unnamed (66).jpg

Mišljenja naših sugrađana su podijeljena. Dok su jedni zadovoljni što će određeni proizvodi biti jeftiniji, drugi su skeptični i smatraju da su gradjanima potrebne druge jeftinije životne namirnice.

,,Sve je bolje ako je nešto jeftinije. Bilo bi korisno za nas penzionere da dodje do pojeftinjenja, cijene su u posljednje vrijeme skočile drastično i mi sa našom penzijom ne možemo da normalno živimo. Na primjer, kada bi litar ulja bio jeftiniji pola marke ili marku to bi nam zaista značilo’’ rekla je naša sugrađanka, koja je već nekoliko godina u penziji.

Trebinjac koji ima suprugu i dvoje djece rekao nam je da je da su skeptičan kada je riječ o listi sniženih proizvoda, te da to nije ono što je narodu zaista potrebno.

,,To nije ono što građani očekuju, to nije rješenje trenutne situacije u kojoj se nalazimo. Mišljenja sam da je potrebnije da budu snižene cijene osnovnih životnih namirnica, kao što su hljeb i meso ’’, naglasio je on.

Činjenica je da se osnovne životne namirnice poput hljeba (brašno), jaja, ulja i mesa nisu  našle na spisku od 50 proizvoda s oznakom "nula odsto marže". Zbog čega je to tako, pitali smo vlasnike  trebinjskih pekara, kao i domaće proizvođače mesa.

Iz pekara su poručili da jeste došlo do pada cijene brašna, ali da plate rastu i da sve sve što su zaradili na brašnu izgubili su na platama.  

Domaći proizvođači u mesnoj industriji tvrde da je ova godina bila katastrofalna, te da će cijenama dirigovati uvoznici. Kao razlog za ovakvu situaciju na tržistu naveli su afričku kugu svinja, koja se pojavila i u Hercegovini, te da farmeri nisu uzgajali dovoljno ni tovne junadi jer su imali problem s uvozom teladi i to je prepolovljena proizvodnja.

Srn2023-10-1_1223109_1.jpg

Nedeljka Ilijić, predsjednica Udruženja građana "Oaza" iz Trebinja, istakla je da je spisak proizvoda trebalo da ima veće prioritete, ali da je ovaj potez resornog ministarstva veoma značajan za zaštitu potrošača, koji će potrošačku korpu učiniti što jeftinijom.

"Što se tiče proizvoda - ima i mlijeko, jogurt, kisela pavlaka, ali doduše ima i tirolska salama, kao i šunkarica. Tu su paradajz, džemovi, zatim deterdženti za veš i suđe, dakle imamo i ono što se tiče te kućne hemije", naglasila je Ilijićeva.

Ova  kampanja je u završnoj fazi i određeni proizvodi su već na rafovima, a u ovoj  sedmici će i ostali proizvodi sa liste biti dostupni po sniženim cijenama.  Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić, zaključio je da odgovorni proizvođači u Srpskoj snižavaju cene prehrambenih i hemijskih proizvoda koji će biti sniženi i do gotovo četiri KM nego sada, te da će proizvodi od 15 do 30 odsto jeftiniji dati priliku građanima da se snabdijevaju po povoljnijim cijenama.