rsz_unnamed_15.jpg

Veliki broj napuštenih pasa, razmnožavanje istih, kao i napadi na građane, o čemu je Trebinje Danas ranije pisalo, samo su neki od problema sa kojima se susreću građani Trebinja. Kao jedno od rješenja navodi se izgradnja novog azila za pse, čije je otvaranje zakazano za 30. maj tekuće godine.

Pitali smo Trebinjce šta misle o otvaranju novog azila za pse.

,, Ima veliki broj pasa lutalica. Strah me je pustim djecu da se igraju u parku, jer ih mogu napasti psi. Nadam se da će izgradnja novog azila riješiti ovaj problem, ’’- rekla je majka troje djece, koja stanuje u centru grada.

Vlasnica dva psa, koja živi u Trebinju, nije krila zadovoljstvo, jer se otvara uskoro azil za pse.

,, Žao mi je što primjećujem veliki broj pasa na ulica Trebinja, gdje im svakako nije mjesto. Da su psi zbrinuti kakao treba, da im je pružena sva potrebna njega i da nisu gladni i žedni, ne bi ni dolazilo do napada na građane’’- rekla je ona.

,, Čuo sam da se gradi i vjerujem da će novi azil biti bolji nego već postojeći. Nemam psa , ali ako već postoji mogućnost za boljim uslovima za napuštene pse onda super, što da ne’’ naveo je mještatin Gorice.

Trebinje počinje graditi azil za pse

Da li će izgradnja ovog objekta, koja se vrši po svim evropskim standardima, riješiti problem pasa lutalica u Trebinju?

Odgovor na ovo pitanje potražili smo od načelnika za Komunalno- inspekcijske poslove grada Trebinja, Spasa Radovića.

Radović je naveo da su u pregovore oko izgradnje azila krenuli prije godinu dana sa predstavnicima britanske organizacije „Network for Animals“ , dok je izgradnja samog objekta počela u novembru mjesecu prošle godine.

,, Smatram da će ovo biti jedan od najboljih azila na prostoru Balkana. Sam način upravljanja će biti drugaciji, nego sada. Znam da u Trebinju imamo problema sa psima lutalica i da je bilo napada na građane, ali će taj problem biti riješen za mjesec ipo dana, kada je i najavljeno svečano otvaranje.

Radović je rekao da su dobili informaciju kada su iznijeli u javnost vijest o izgradnji azila, da je dosta ljudi iz susjednih opština počelo dav ostavlja pse u našem gradu, te da im je cilj da edukuju građane, kako bi se udomljavao što veći broj pasa, a ne da se ostavljaju na ulici.

,, Nije nam cilj da se samo psi dovode u azil, već da se vrši izvoz van teritorije BIH, ali i da se udomljavaju. Pokašaćemo da organizujemo sa školama i edukativne radionice u samom azilu jer ce biti mnogo bolji uslovi. Takođe ćemo probati da sve probleme riješimo što prije i u hodu.’’, objasnio je načelnik za Komunalno- inspekcijske poslove grada Trebinja.

Ovom prilikom Radović je apelovao na sve građane da se jave kao volonteri , te da pomognu u radu kako na samom otvaranju tako i kasnije.

Novi azil za pse značajan je kako za napuštene pse, tako i za same građane Trebinja. Nadamo se da će se javiti i što veći broj volontera, kako bi svi zajedno učestvovali u rješavanju ovoga problema, a ne da budemo samo nijemi posmatrači.

Podsjećamo, ukupna vrijednost 511.000 KM od čega Grad Trebinje učestvuje sa 20 odsto.