rsz_unnamed_42.jpg

Kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Trebinju, ukupne vrijednosti 128.448.448 maraka, biće položen u petak, 9. juna sa početkom u 12 časova, čime će biti ozvaničen početak realizacije projekta "Projektovanje, izgradnja i opremanje nove Javne zdravstvene ustanove Bolnica Trebinje" prema principu "ključ u ruke", za koji će sredstva biti obezbijeđena iz budžeta Republike Srpske.

Ovom istorijskom događaju, značajnom ne samo naš grad, već i za cijelu Republiku Srpsku, prisustvovaće predsjednik RS, Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS, Radovan Višković, Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srbije, Danica Grujičić, gradonačelnik Grada Trebinje Mirko Ćurić, kao i ostali najviši zvaničnici i građani Republike Srpske, kao i eminentni doktori iz zemalja regiona.

rsz_unnamed_43.jpg

Postavlja se pitanje šta Trebinje dobija izgradnjom nove bolnice i da li će ovaj projekat riješiti dosadašnje probleme trebinjske bolnice?

Direktor Bolnice Trebinje, Nedeljko Lambeta, naglašava da je ovo najveći projekat posle devedesetih godina u Trebinju, ali i Hercegovini, te je dodao da još uvijek nismo svjesni šta izradnja nove bolnice donosi, kako Trebinju, tako i cijeloj Republici Srpskoj.

,,Od novih radnih mjesta, od bolje zdravstvene zaštite i njege za sve pacijente, a ujedno da se polako pripremamo za medicinski turizam, gdje bi mogli dosta da iskoristimo u komercijalnom smislu’’, rekao je direktor trebinjske bolnice.

Prema riječima Lambete, ovom prilikom biće prikazana i prezentacija, pomoću koje će biti detaljno objašnjeno, šta će sve sadržati nova bolnica.

,, Bolnički objekat, koji će se prostirati na nepunih 18 hiljada medara kvadratnih, imaće 222 kreveta, dok postojeća ima 168 ležaja. S obzirom da smo do sada imali velikim problema sa parkingom, nova bolnica će imati preko 500 parking mjesta. Obuhvataće odjeljenja onkologije, pulmologije, infektivno odjeljenje, odjeljenje psihijatrije, neurologije, interno odjeljenje, odjeljenje nefrologije, porođajno odjeljenje i ginekologiju, odjeljenje hirurgije i urologije, odjeljenje ORL i oftalmologije, urgentni blok sa sobom za opservaciju, dnevne bolnice: opšta i onkološka, dijaliza, hiruršku, internističku i kardiološku intezivna njegu, poluintezivnu njegu, oporavak pacijenata - angiografija i endoskopija, oporavak pacijenata - ORL i oftalmologija, odjeljenje za oporavak uz operacioni blok, odjeljenje za oporavak uz blok operativne ginekologije i akušerstva i intezivnu njegu - neonatologija’’, objašnjava Lambeta.

Novim objektom biće rješeni svi problemi, koje je do sada imala JZU,, Bolnica’’ Trebinje, zaključio je Nedeljko Lambeta.

Savremena mediciska oprema, veliki broj različitih odjeljenja, veći broj ležaja, uticaće na adekvatno pružanje planiranih medicinskih usluga. Dugogodišnji problem sa parkingom, biće riješen sa 500 parking mjesta. Ovaj objekat će zahtjevati i veći broj radne snage, što će dovesti do novih radnim mjesta i stručnih medicinskih kadrova. Sve to uticaće pozitivno i na medicinski turizam i ne samo da Trebinjci neće više morati da idu u druge gradove na preglede i liječenje, već će pacijenti iz ostalih dijelova RS, ali i regiona, dolaziti kod nas.

rsz_1unnamed_44.jpg

Izgradnja nove Bolnice od velikog je značaja za Trebinje, ali i za Republiku Srpsku, a svi sa nesprljenjem iščekujemo novu bolnicu, koja prema riječima Alena Šeranić, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, treba da bude izgrađena u roku 30 mjeseci od uvođenja izvođača radova u posao, dodajući da će ova projekat značajno doprnijeti razvoju zdravstva u Hercegovini.