home-1.jpg

Prva „Hercegovačka kuća“ u Srbiji, sa autentičnim hercegovačkim proizvodima, biće otvorena krajem marta u Beogradu, najavili su predstavnici grada Trebinja.

Na kojoj lokaciji će biti otvoren ovaj objekat i jesu li zadovoljni istom, pitali smo Veselina Dutinu, direktora Agrarnog fonda Trebinje, koji nam je objasnio da će na prostoru od 85 metara kvadratnih u Mekenzijevoj ulici broj 44 na Vračaru, biće izloženo oko 400 artikala – čuvenih hercegovačkih vina, sireva i suhomesnatih proizvoda proizvedenih na tradicionalan način, meda, sokova i drugih organskih proizvoda od voća i povrća, kao i kozmetike.

,,Lokacija u Beogradu je odlična, jer se nalazi u prometnoj ulici, na Vračaru, gdje cirkuliše veliki broj ljudi. Svakakako da je dosta Beograđana već posjetilo Hercegovačku kuću u Trebinju, a čuli su da se uskoro otvara u Beogradu, tako da vlada veliko interesovanje. Sam Vračar je odlična lokacija za ovaj tip objekta, a za bilo kakav posao, lokacija je veoma važna, a mi smo u saradnji sa Gradom Beogradom dobili baš onakvu kakvu smo željeli’’ kaže Dutina.

Prema riječima direktora Agrarnog fonda, cilj ovoga projekta jeste da svi proizvodi iz Trebinja i Hercegovine budu plasirani na jedno novo tržište, a benefite će imati mnogi.

,,Na ovaj način će se i prihodi proizvođača povećati, a svakako da će sama priča o Hercegovačkoj kući dobiti jednu novu dimenziju, jer je poznato da je ovaj tip saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima jedinstven u regionu, a samim tim će još jednom opravdati isplativost ideje koju smo realizovali u prethodnom periodu.’’- objašnjava Dutina.

home-3.jpg

Novo tržiste, dobra lokacija i povećana potražnja prema riječima Veselina Dutine, nose sa sobom i velika očekivanja, kada je riječ o rastu godišnjeg prihoda. On objašnjava da je Beograd ogromno tržište na koje će izlagati, a s obzirom da i veliki broj naših zemljaka živi u Beogradu, koji do sada nisu imali mogućnost da svakodnevno kupuju proizvode iz Hercegovine, ubijeđen je da će ovo biti pun pogodak i da će naići na veliko interesovanje.

,,Otvara se jedno novo tržište, najveće do sada, a proizvodi iz Hercegovine su jako traženi, jer su kvalitetni, samim tim kada još imate mogučnost da kupac iz prve ruke čuje kako se oni prave, sve će to ojačati i kult samog proizvođača, ali i Trebinja, tako da smo mišljenja da će to sve doprinijeti još većoj zainteresovanosti za ovaj kraj, a sami proizvođači da će shvatiti da ovo sve radimo prvenstveno zbog njih i da će povećavati svoju proizvodnju’’- navodi Dutina.

Postavlja se pitanje sta trebinjski proizvođaći dobijaju od otvaranja Hercegovače kuće i kakva su njihova očekivanja?

vukoje.jpg

Odgovor na ovo pitanje potražili smo od vlasnika ,, Podruma Vukoje 1982’’, Radovana Vukoja, sa kojim Hercegovačka kuća ima odličnu saradnju. Vukoje ističe da već dvije decenije plasiraju svoje proizvode na srbijansko tržište, te da imaju i svoj objekat. Ali i pored toga, prema njegovim riječima, veoma je važno da se kroz otvaranje Hercegovačke kuće, jača kult proizvoda sa naših područja.

,, Veoma je značajno da imamo sve autentične hercegovačke proizvode na jednom mjestu u glavnom gradu Srbije. Dobro je što se Hercegovačka kuća širi, a nadam se da će u narednom periodu izaći i van granica regiona, možda na primer Beč’’- objašnjava Radovan.

Veljko-Čolić.jpg

Na policama u Hercegovačkoj kući mogu se naći i meleni i kreme Čolić. Veljka Ćolića, vlasnika gazdinstva Čolić, pitali smo koliko je za njegov porodični biznis značajno otvaranje Hercegovacke kuće u Beogradu.

,,Što se tiče proizvoda, čijom se izradom i prodajom mi bavimo a to su kreme, melemi i ulja, ljudi iz Srbije su se pokazali kao veoma dobri kupci. Kroz sajmove koje organizuje Agrarni fond tokom ljetnih mjeseci, najveći broj kupaca je iz Srbije. Poučeni tim primerima, naša očekivanja su velika i smatramo da je otvaranje Hercegovacke kuce u Beogradu velika stvar, kako za nas tako i za ostale kooperante Hercegovacke kuće. To će doprinjeti podizanju proizvodnje i prodaje na dosta veći nivo’’- ističe Čolić.

Prema Veljkovim riječima, Hercegovina je poznata po ljekovitom bilju, medu, vinu, siru, suvim smokvama i ostalim proizvodima i narod u Srbiji je upoznat sa kvalitetom naših proizvoda, tako da nam je samo falio plasman proizvoda na tržište Srbije. Uskoro će svi proizvodi biti dostupni u Beogradu zahvaljujući Hercegovackoj kuci odnosno Agrarnom fondu, pojašnjava Čolić.

Dolazimo do zaključka, da Trebinje dobija mnogo otvaranjem Hercegovačke kuće u samom srcu Beograda, od same promocije našeg grada turistima iz Srbije , preko povećanog prihoda za trebinjske proizvođače, koji izlažu u okviru Hercegovačke kuće, do jačanja kulta hercegovačkih proizvoda.

Da li će trebinjski proizvođači uspjeti da odgovore na dodatnu potražnju za njihovim proizvodima, kada se otvori Hercegovača kuća i u Beogradu, ostaje nam da saznamo.