Četvrti po redu “Samit energetike Trebinje“ biće održan od 22. do 24. marta ove godine, pod sloganom „Energetska stabilnost Zapadnog Balkana“.

U rad samita uključeni su svi relevantni predstavnici energetskog sektora u regionu, vodeći ljudi domaćih kompanija i institucija, koje oblikuju industriju, poslovni lideri i kreatori energetskih politika, te vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti energetike.

Na  ovogodišnjem Samitu energetike možemo očekivati rekordan broj učesnika, preko 70 panelista, kao i 3 dana dobre energetske priče, izjavio je za Trebinje Danas Aleksandar Branković, jedan od predstavnika organizatora.

“Ove godine očekujemo rekordan broj učesnika sa obzirom na do sada prijavljenih preko 500. Najavljujemo dolazak najvećih energetskih kompanija iz Bosne i Hecegovine i regiona, ali očekujemo i najviše zvaničnike iz BiH i zemalja regiona. Cilj i misija je okupiti sve relevantne stručnjake na jednom mjestu i govoriti o najaktuelnijim pitanjima i problemima iz ove oblasti te tražiti prava rješenja.” - rekao je organizator i direktor "SET Trebinje" Aleksandar Branković.

Šta su glavni problemi i izazovi organizacije ovakvog događaja u Trebinju?

Direktor SET-a, Aleksandar Branković, istakao je da činjenica da četvrtu godinu za redom organizuju jedan ovako veliki regionalni skup u Trebinju, govori da Trebinje ima potencijal i kapacitete za organizaciju ovakvog događaja.

Kao najveći izazov ističe strukturu smještajnih kapaciteta.

,,Gradska uprava i svi koji su vezani za sektor turzima treba da povedu računa šta sve treba da ima kongresni grad, da objedine investitore, koji su spremni da ulažu u nove kapacitete i da na taj način povaćaju smještajne i ugostiteljske kapacitete u samom u gradu. Tako će veliki kongresi doći i ostati u Trebinju, a samim tim će se uvećavati i potrošnja. Znamo da ovaj grad u značajnoj mjeri živi od turizma i da treba što više ovakvih događaja.’’- objasnio je Branković.

Branković je zakljućio da je Trebinje energetski centar Republike Srpske i da koračamo da postanemo enegetski gigant, a prema njegovim riječima, najavljene investicije elektroprivreda, govore nam da će se Bosna i Hercegovina pozicionirati, kao jedna od najvećih izvoznika električne energije u regionu.