Mirko-Curic-foto-Nezavisne-novine-2ad55057.jpeg

Štab za vanredne situacije Grada Trebinja sinoć je održao vanrednu sjednicu na kojoj su donesene preventivne mjere u slučaju najavljenih eventualnih velikih količina padavina i poplava na području Hercegovine narednih dana.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, komandant ovog štaba je istakao za Radio Trebinje, da je na ovom sastanku odlučeno da se prate preporuke Republičke uprave civilne zaštite.

„Građani trebaju da budu sigurni, bezbjedni, nema razloga za paniku, ali u svakom slučaju pratimo uputstva Republičke uprave civilne zaštite, koja je dobila informacije da može doći do olujnog nevremena i velikih količina padavina naročito na području Hercegovini ali i susjedne Crne Gore. Mi smo, shodno tome, sazvali sastanak Štaba u užem krugu sinoć, analizirali smo trenutno stanje i naše kapacitete. Uglavnom, sve jedinice su u pripravnosti, sve što bude neophodno da se djeluje sigurno ćemo djelovati. To su prognoze, nadamo se da neće doći do tih vremenskih neprilika, da neće biti tako velike količine padavina da naprave velike posljedice ovdje na području grada Trebinja. U svakom slučaju treba biti oprezan“, istakao je on.

Poručio je svim sugrađanima da i oni budu u pripravnosti i da prate uputstva. Naveo je da su Jedinice za spasavanje na vodi i pod vodom pripravne, a u saradnji sa Hidroelektranama na Trebišnjici, biće preduzete sve mjere zaštite te obezbijeđene dovoljne količine neophodnog materijala i pijeska za zaštitu od poplava.

„Pratićemo situaciju, nadamo se da neće doći do poteškoća ili nepogoda po stanovnišvo i materijalna sredstva. Nastojaćemo da djelujemo adekvatno, na vrijeme, i da na neki način upozorimo sve one koji učestvuju u ovom procesu da se na najbolji način akumulira eventualno povećana količina vode. Ovo su sve preventivne aktivnosti. Nema razloga za paniku ali moramo biti spremni. Ne smijemo da se opustimo, preventiva je najbolje rješenje“, naveo je Ćurić.

Besplatan broj 121 otvoren za sve pozive građana koji budu imali bilo kakvu sugestiju ili preventivnu preporuku.

„Ovaj broj je otvoren, sugrađani mogu da se jave 24 časa na ovaj besplatan broj. Sve što se primijeti u vezi sa najavljenim nevremenom mogu da prijave. Ako sada smatraju da bi nešto trebalo da se uradi po pitanju zaštite nekih njihovih objekata koji bi možda mogli da budu ugroženi, u skladu sa svim procedurama, mi ćemo da izađemo na lice mjesta. Što se tiče privatnih objekata mi smo tu da pružimo podršku sve uz saglasnost sa vlasnicima“, naveo je komandant Štaba za vanredne situacije Grada Trebinja.

Direktor republičkog hidrometeorološkog zavoda Darko Borojević rekao je da se najveća količina padavina očekuje u srijedu i četvrtak, dok će najviše litara kiše po metru kvadratnom pasti u Hercegovini, gornjem slivu rijeke Drine i u zadapadnoj Krajini.

Prema ranijoj prognozi zavoda u Hercegovini se ponegdje očekuje i više od 250 litara kiše po metru kvadratnom.