Stanje na tri požarišta na području Trebinja je pod kontrolom, a doneseni su zaključci koji će biti upućeni Vladi RS do četvrtka, 7. septembra, saopšteno je nakon današnjeg sastanka Štaba za vanredne situacije na kome su prisutni članovi upoznati, od strane koordinatora tima Civilne zaštite Miodraga Batinića i starješine Vatrogasne jedinice Tripa Ćuka, o stanju na požarištima na području Trebinja.


Kako saznajemo od člana tima za iformisanje u vanrednim situacijama, na sastanku je konstatovano da je neophodno u što kraćem vremenu procjeniti materijalnu i nematerijalnu štetu, koja je nastala u požarima od 15. juna do danas, te da se Vladi RS, Republičkoj upravi Civilne zaštite i Vatrogasnom savezu RS uputi zahtjev, radi pomoći u prevazilaženju ove katastrofalne situacije.


„Ovom problemu u narednom periodu će se pristupiti strateški i dugoročno, pritom misleći na formiranje interventne vatrogasne jedinice na nivou RS, koja bi bila na raspolaganju na čitavoj teritoriji u vanrednim situacijama. Zatražiće se i stručno mišljenje ekologa, koji će sagledati novonastalu situaciju, i koji mogu dati i određene preporuke za saniranje posljedica požara po životnu sredinu“, naveo je član tima za iformisanje u vanrednim situacijama.

Opšti zaključak današnjeg sastanaka je da se, i pored svakodnevne borbe protiv vatrene stihije, sačuvalo angažovano ljudstvo i stanovništvo na području Trebinja, bez ijedne povrede ili nesrećnog slučaja, što je ipak utješno u svakodnevnim borbama sa vatrom kao elementarnom nepogodom.
Izvor:Radio Trebinje