Kada je riječ o raznim analizama standarda građana zemalja iz regiona, Evrope i svijeta, Bosna i Hercegovi iz godine u godinu potvrđuje svoju poziciju na najgore rangiranom mjestu.


Prema standardu kupovne moći, BDP po stanovniku u Crnoj Gori lani je iznosio 42 odsto prosjeka Evropske unije, u Makedoniji 38, Srbiji 36, a u BiH tek 31 odsto evropskog prosjeka, podaci su Statističke agencije EU “Eurostat”.
Na osnovu kriterijuma stvarne individualne potrošnje po stanovniku, Crna Gora sa nalazi na 54, Srbija na 45, a BiH na 41 odsto prosjeka EU.
Našom bijedom prije par mjeseci pozabavili su se ni manje ni više nego Afrikanci, čiji je portal “Howafrica.com” uradio istraživanje koje je pokazalo da su neke afričke države bogatije od pojedinih zemalja Evrope.
Analizirajući BDP po stanovniku, došli su do podatka da je on ubjedljivo najniži upravo u BiH, odnosno da iznosi tek 8 590 dolara.
Iako su i one svrstane u deset najsiromašnijih, Makedonija, Srbija, Crna Gora i Hrvatska ipak su nas ubjedljivo pretekle u ovom pogledu.
U odnosu na prošlu godinu, nazadovali smo za pet mjesta, s obzirom na to da je, početkom 2016. godine, Svjetska banka BiH svrstala na petu poziciju najsiromašnijih država Evrope.
U BiH skoro 600 000 njenih građana dnevno preživljava sa maksimalno pet konvertibilnih maraka.
Ovu poražavajuću socijalnu sliku potvrđuje istraživanje UNDP za 2016. godinu, koje je pokazalo da svaki šesti stanovnik BiH živi sa tri do pet KM dnevno. A svaka ta osoba svake večeri zaspi gladna, od nekoliko maraka dnevno teško može da mu ostane za bilo šta osim hljeba i jaja, a kamoli još za večeru.
U nezavidnoj poziciji je i oko 30 000 građana koji preživljavaju zahvaljujući jednom obroku iz javne kuhinje.
Ekonomisti poručuju da ovakva slika ne treba da čudi, s obzirom na to da se u BiH niko ne bavi ekonomijom. Upozoravaju da, međutim, ovakve negativne ocjene mnoge investitore odbijaju od toga da ulažu u BiH.
Nezavisne novine