Od četiri kandidata za direktora Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH dvojica ne ispunjavaju uslove za penziju, i to Žarko Laketa i Goran Zubac i mogu biti imenovani na poziciju direktora ove agencije, saznaje Srna.Darko Ćulum, takođe, može biti imenovan na to mjesto pod uslovom da imenovanje bude završeno do 28. novembra, dok aktuelni direktor Sipe Perica Stanić, prema zakonu, nikako ne bi mogao da bude imenovan na tu funkciju.stanic-penzija.jpg

Na osnovu provjerenih podataka, kao i poslova i funkcija koje su do sada obavljali kandidati za direktora Sipe, aktuelni direktor Sipe uslove za penzionisanje stekao je još prije osam mjeseci, odnosno u februaru.

On je po sili zakona morao već da bude penzionisan i zbog toga nikako ne može biti imenovan na funkciju direktora Sipe.

Darko Ćulum, aktuelni direktor Policije Republike Srpske, u toku četvorogodišnjeg mandata stekao bi uslove za penziju, tako da zakonski može biti imenovan na funkciju direktora Sipe.

Žarko Laketa, doskorašnji načelnik Policijske uprave Trebinje, prema provjerenim podacima, ne ispunjava uslove za penziju, jer mu trebaju još četiri godine radnog staža, koliko i traje mandat za navedenu funkciju.

Laketa za vrijeme obavljanja policijske službe nije imao beneficirani radni staž tokom cijele karijere, jer je obavljao funkciju pomoćnika direktora Granične policije BiH skoro pet godina, gdje mu je staž bio redovan - 12 mjeseci za 12 mjeseci, bez beneficija.

Ako se uzme u obzir i pripravnički staž od 15 mjeseci, gdje, takođe, nije imao niti je mogao imati beneficiju, onda je jasno da Laketa ne ispunjava uslove za penziju i može biti imenovan za direktora Sipe.

Goran Zubac, bivši direktor Sipe, najmlađi je od svih kandidata i, prema raspoloživim podacima u koje je Srna imala uvid, nema smetnji po navedenom osnovu za imenovanje na direktorsku funkciju u Sipi.