Nezavisni odbor Parlamenta BiH utvrdio je da uslove za direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) ispunjavaju aktuelni i bivši direktori te policijske agencije Perica Stanić i Goran Zubac, zatim direktor Policije RS Darko Ćulum i bivši načelnik Policijske uprave Trebinje Žarko Laketa, dok je prijava službenika MUP-a RS Njegoša Jovanovića odbačena zato što nije dostavio potrebnu dokumentaciju.sipa-izbor.jpg

Prvi zamjenik predsjednika Nezavisnog odbora Enes Obralija objasnio je za “Glas Srpske” da je Nezavisni odbor već uputio dopis da se provjeri da li su kandidati osuđivani.

- Nakon što MUP-ovi odgovore na taj naš dopis i dostave nam uredno izjave o osuđivanosti, odnosno neosuđivanosti, zakazaćemo intervju, bodovati kandidate i nakon bodovanja sačiniti listu uspješnih kandidata. Očekujem da bismo do kraja oktobra mogli da završimo svoj dio posla, ali sve zavisi od MUP-ova - rekao je Obralija.

On kaže da je odluka donesena jednoglasno i da je sjednici prisustvovalo osam članova, a da predsjedavajuća ovog tijela nije prisustvovala, jer je podnijela ostavku.

Delegat SNSD-a u Domu naroda BiH Dušanka Majkić, koja je bila predsjedavajuća Zajedničke parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost, rekla je za “Glas Srpske” da nema nijednog razloga da Savjet ministara u tehničkom mandatu imenuje direktora SIPA.

- S obzirom na stanje u zemlji, smatram da bi bilo dobro da se sa ovim izborom sačeka, posebno sa ovim imenovanjem, zato što sam sigurna da će Nezavisni odbor, u kojem su profesionalna lica, uraditi svoj posao kako treba. Ali njihov rad može biti potpuno dezavuisan, imajući u vidu da će ministar bezbjednosti kao politička ličnost zanemariti ono što je konstatovao Nezavisni odbor i predložiti sebi najbližeg. Dakle, ako se to radi zbog toga da bi imenovanje direktora SIPA uslijedilo prije nego što bude izbor i imenovanje direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije, onda je jasno da SDA i SDS namiruju jedni druge, a da će zbog toga ispaštati svi građani ove zemlje - rekla je Majkićeva.

Aktuelni direktor SIPA Perica Stanića bio je trećeplasirani, ali je izabran na prijedlog Dragana Mektića, tako da nije isključena mogućnost da će, bez obzira na rang-listu, nastaviti da obavlja ovu funkciju.

Mektić je juče na pitanje da li će ovaj saziv Savjeta ministara vršiti izbor kazao “ne znam, kako ću ja znati”.

- Što se mene tiče, ja sam za to da izabere. Kako će se drugi ponašati, ne znam. To morate njih pitati. Znate kako mi funkcionišemo, jedan plus jedan plus jedan i onda na kraju ništa, propast - rekao je Mektić.

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) osnovana je 2002. godine i sve vrijeme na njenom čelu bio je kadar iz reda srpskog naroda.

Do sada su direktori bili Sredoje Nović, Mirko Lujić, Goran Zubac i aktuelni Perica Stanić. Ova pozicija pripada Srbima svih 17 godina iz prostog razloga što je nezgodno da dođe do rotacije na čelnim pozicijama bezbjednosnih agencija na nivou BiH jer direktorima ne ističu mandati u isto vrijeme, pa je tako na čelu SIPA stalno Srbin, Bošnjak od osnivanja vodi Obavještajno-bezbjednosnu agenciju BiH, dok je Hrvat na čelu Granične službe BiH.