Nebojša Stefanović - Foto: RTRS
Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da će obavezno služenje vojnog roka, ukoliko bude vraćeno, trajati šest mjeseci.

Stefanović je rekao da ne može unaprijed da zna da li će se na državnom nivou donijeti odluka o obaveznom služenju vojnog roka, ali očekuje da će sve biti jasno do kraja godine.

- Moramo sve temeljno da pripremimo pre nego što se odluka donese jer su kasarne bile devastirane. U toku su rasprave na ovu temu, a ukoliko bude obaveznog roka, mislim da smo najbliži modelu od šest mjeseci. To neće biti "idite u vojsku da čistite kasarne", već će biti pravo služenje vojske - izjavio je Stefanović za televiziju Prva.

On je istakao da Srbija jača vojsku ne zato da bi ugrožavala nekoga iz regiona, već da pokaže da nije meta ili lak plijen i da su njeni građani zaštićeni.

- Kad god je Srbija imala jaku vojsku niko je nije dirao. Ovo je defanzivna stvar, stvar odvraćanja protivnika. Uostalom, kada je Srbija vodila osvajačke ratove? Nikada. Samo smo branili svoj narod. Uvijek smo spremni, ali dao Bog da nikad ne zatreba - rekao je Stefanović.