Manastir Visoki Dečani - Foto: SRNA
Američki Stejt department u godišnjem izvještaju o stanju vjerskih sloboda na Kosovu i Metohiji naveo je da je Ustavni sud /samoproglašenog/ Kosova u septembru proslijedio tužilaštvu informaciju o tome da privremena vlada u Prištini stalno odbija da primijeni odluku tog suda iz 2016. godine, kojom se Srpskoj pravoslavnoj crkvi priznaje vlasništvo nad zemljištem oko manastira Visoki Dečani.

Iz Stejt departmenta je navedeno da je kao odgovor na kontinuirano nesprovođenje te odluke vlasti u Prištini i dogovora o radovima na putu iz 2020. godine u Specijalnoj zaštitnoj zoni manastira Visoki Dečani, SPC u maju prekinula zvaničnu komunikaciju sa nadležnima.

U izvještaju se citira i saopštenje SPC o tome da je policija u junu bez objašnjenja naredila da se autobus sa srpskim vjernicima vrati u Srbiju.

"Glas Amerike" navodi i da je u aprilu panevropska federacija organizacija civilnog društva za kulturno nasljeđe Evropa "Nostra" uvrstila manastir SPC Visoki Dečani na listu sedam najugroženijih mjesta kulturnog nasljeđa u Evropi, a što su zvaničnici /samoproglašenog/ Kosova ocijenili kao pristrasnu i netačnu kvalifikaciju.