Šef Kluba poslanika Demokratskog saveza /Demos/ u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović smatra da u Srpskoj treba da bude donesen zakon o vantjelesnoj oplodnji i da pravna praznina u ovoj oblasti omogućava razne zloupotrebe.


– Kada bi zakonski uredili ovu oblast, bila bi obezbijeđena zaštita prava parova, ali i olakšan proces liječenja, inspekcijski nadzor klinika i način finansiranja postupka – rekla je Stevanovićeva, koja je i zamjenik predsjednika Demosa.


Prema njenim riječima, sve zemlje u Evropi i okruženju, pa i Federacija BiH, imaju ovaj zakon, pa bi trebalo da on bude donesen i u Republici Srpskoj.


Ona je navela da, prema nezvaničnim informacijama, u BiH ima više od 50.000 ljudi koji ne mogu da dobiju potomstvo, dodajući da, nažalost, postoji siva zona koja omogućava zloupotrebu položaja tih ljudi.


– Treba naglasiti i to da su za mnoge porodice i bračne parove troškovi vantjelesne oplodnje veliki i da je usvajanje ovog zakona prijeko potrebno – naglasila je Stevanovićeva.


Izvor:SRNA