Izgradnja nove zgrade u kojoj će biti smještene pravosudne institucije u Trebinju počeće u martu i to će biti jedan od najsavremenijih objekata ovog tipa u BiH, rekao je danas predsjednik Okružnog suda u Trebinju Bojan Stević.



Stević je istakao da su svi pripremni radovi završeni i da će gradnja trajati godinu dana, te dodao da će novoizgrađeni objekat u potpunosti zadovoljavati potrebe Okružnog i Osnovnog sud, te Okružnog javnog tužilaštva, koji će tu biti smješteni.
On je naveo da je za ovaj projekat EU obezbijedila više od 1,5 miliona evra iz IPA fondova s ciljem unapređenja efikasnosti rezultata rada pravosudnih institucija u ovoj regiji.
"Ministarstvo pravde Republike Srpske i grad Trebinje, te Visoki sudski i tužilački savjet BiH, stvorili su neophodne uslove da bi projekat mogao biti realizovan", dodao je Stević.
On je precizirao da će u novoj zgradi, između ostalog, biti dvije velike i tri male sudnice, prostorija za osjetljive i zaštićene svjedoke, prostorija za Sudsku policiju, za zadržavanje, funkcionalne arhive, prostorije za dokaze, moderan sistem bezbjednosti.

"Okružni sud u Trebinju trenutno je smješten u zgradi staroj stotinu godina koja nema dovoljno sudnica, arhivskog prostora ni drugih potrebnih kancelarija, a u sličnoj situaciji su i Osnovni sud i Tužilaštvo tako da će se preseljenjem u novu zgradu poboljšati uslovi rada", rekao je Stević novinarima.
On je istakao da je pravosuđe u istočnoj Hercegovini, uključujući i sud u Foči, efikasno i ažurno.
Govoreći o radu Okružnog suda u Trebinju, Stević je napomenuo da se u ovoj pravosudnoj instituciji 95 odsto predmeta uradi u roku kraćem od šest mjeseci, što govori o kvalitetu rada ove institucije.
"Okružni sud je prošle godine prebacio normu i ukupno je uradio 1.160 predmeta, a ukupno je ukunuto 16 odluka", rekao je Stević i ocijenio da je takav rezultat izuzetno dobar.