"Štiteći jedinstvo crkve, štitimo i jedinstvo pravoslavlja" Mitropolit Joanikije pozvao vjernike iz Crne Gore na strpljenje

Izabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je, nakon molebana u manastiru Ðurđevi Stupovi, da je Sveti arhijerejski Sabor SPC na posljednjem zasijedanju raspršio mnoge glasine onih koji su očekivali, a neki zlonamerno i priželjkivali i potvrdio da nije bilo nikakvog razjedinjavanja, već naprotiv.

Mitropolit je u besjedi poručio da su arhijereji SPC na poslednjem zasedanju utvrdili i projavili jedinstvo Srpske pravoslavne Crkve, a time i doprineli opštem jedinstvu Crkve Božje, jedne Svete Saborne, jer, kako je naveo, uvek, osjećamo da pripadamo njoj, vaseljenskoj Crkvi.

– Kada čuvamo jedinstvo naše pomijesne Crkve, mi čuvamo jedinstvo, doprinosimo jedinstvu cijelog pravoslavlja. Vidimo da su neprijatelji Crkve na pojedinim mestima već napravili neke razdore, uvijek je toga u istoriji bilo. Nas je Bog od toga sačuvao – naveo je mitropolit crnogorsko-primorski.

Poručio je da je velika radost, koja se projavila preko ličnosti novoizabranog patrijarha Porfirija, da se, ne samo sklonila, kako je naveo, svaka magla i svaka sumnja, nego što osjećamo da se utvrdilo i ojačalo jedinstvo Crkve i to nam treba.

– To treba cijelom našem narodu, te sposobnosti da prevaziđemo svoje razne, pojedinačne stavove da bismo došli do najboljeg rešenja i daće Bog – istakao je.

Rekao je da je teško biti nasljednik mitropolita Amfilohija.

Ali, dodao je, Sveti arhijerejski Sabor je u tome bio potpuno jednodušan i on se, kaže, oslanjajući na tu volju i blagoslov patrijarha i primio te uzvišene, ali nadasve odgovorne i teške dužnosti.

Ocijenio je i da je u momentu, kada nije baš ni bilo lako rešavati izbor mitropolita crnogorsko-primorskog, izabran i episkop budimljansko-nikšićki, da ne bi nijednog momenta, bilo koja katedra od Svetosavskih episkopija u Crnoj Gori bila bez svog arhijereja.

– Drago mi je što je naš narod, kroz sve teškoće i krize, doživeo i osjetio da je Crkva temelj, oslonac i majka svom narodu – rekao je mitropolit, uz zahvalnost svima na odanosti Crkvi, koja je, kako je rekao, pokazana u svim teškoća koje smo proživljavali zajedno, posebno, braneći svetinje, a time braneći čast, obraz, istoriju, pamćenje i zajedništvo.

– Treba nam još malo strpljenja, daće Bog, da se i neke stvari, koje su na redu, reše, da se pomolimo Bogu, da negujemo slogu, jedinstvo, ljubav – kazao je izabrani mitropolit Joanikije u prvoj besjedi sa pozicije mitropolita, objvljenoj na eparhijskom portalu.

Najavljeno je da će Joanikije večras služiti u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje će mu takođe biti priređen svečani doček.