automobili-piroman-trebinje.jpg

Nedavna konferencija za novinare Policijske uprave Trebinje aktuelizovala je, novinarskim pitanjem, priču o paljevinama automobila u Trebinju. Odgovor nadležnih, kao i uvijek- da je rad na rasvjetljavanju djela u toku i da se u cilju istrage ne može govoriti više o tome. I tako to traje dug vremenski period, a piroman ili piromani mirno šetaju bez kazne i sa mogućnosti da svoja nedela opet izvrše.

U seriji izgorjelih automobila samo u 2021. godini su i automobili policijskih službenika, službenika Uprave za indirektno oporezivanje, službenika OBA, brata gradskog odbora koji živi u istoj kući gde je automobil zapaljen...

I 2020.godine bila je u znaku piromanskih ataka na automobilima u Trebinju. Između ostalog zapaljeno je vozilo bivšeg direktora Hidroelektrane na Trebišnjici i bivšeg predsednika Gradskog odbora SNSD-a, a pod automobilskim odbornikom SNSD-a podmetnuta je eksplozivna naprava.

„Mi smo otvoreni i transparentni kada je u pitanju priča oko ovakvih krivičnih dela kod kojih smo u prethodnom periodu imali određenih aktivnosti i rezultata, iako rasvetljavanje ovih krivičnih dela zahteva opsežne istrage, oprezne i dobro analizirane mere i radnje, u saradnji sa Okružnim javnim tužilaštvom. Trebinje.,ali se nadamo da ćemo i tu u skorom periodu postići određene rezultate i doći do počinioca ili počinilaca“, rekao je načelnik PU Trebinje Sinoša Laketa na redovnoj konferenciji za novinare sredinom decembra prošle godine, a nakon što je zapaljen automobilsko policijskom inspektoru ove. Uprave. Laketa je tada istakao da ovaj slučaj pali alarm.

Iako je alarm, po ovom pitanju davno upaljen, većina ovih krivičnih djela nije rasvjetljena. Počinilac i počinioci i dalje su bez kazne.

Ko je zakazao i šta se čeka? Zanimljivo je da su uglavnom u gradu svi utihnuli kada je ova tema u pitanju. I oni čija je obaveza da podsjećaju i traže odgovore, a to su i gradska pozicija i opozicija.

Da li čekaju da „piromanski pir” bude nastavljen i da još nečiji automobil nestane u vatri, pa da krene sa verbalnom „paljbom“ jedni na druge utvrđujući se ko će koga optužiti, uglavnom, bez konkretnih poteza i zahteva ka onima koji su na adresi za otkrivanje ovih krivičnih djela?

Štiti li neko piromana ili piromane koji uništavaju automobile u Trebinju? Plaši li se neko naručioca ili naručilaca ovih nedjela? Ko su oni?

Jesu li mete precizno i sa određenim razlogom birane?

Mnogo pitanja bez odgovora, jer oni koji su krivi nisu dovedeni pred lice pravde, a verovatno bi imali šta da kažu....

I opet pitanje koje je već postavljeno, a koje kao eho odjekuje gradom- štiti li neko piromana ili piromane odnosno naručioca ili naručioce?