Preventivno punjenje vreća - selo Draksenić - Foto: RTRS
Od sutra se u Republici Srpskoj i regionu očekuju obilne padavine zbog čega se preduzimaju sve preventivne mjere u cilju sprečavanja mogućih poplava.

Obilna kiša padaće od 16. do 20. januara, a najviše padavina očekuje se u utorak i srijedu.

Crvena zona je Hercegovina, a natprosječno veliku količinu kiše meteorolozi predviđaju i u Sarajevsko-romanijskoj regiji i zapadnoj Krajini.

Usljed ekstremno velike količine padavina u Crnoj Gori, očekuje se nagli rast vodostaja rijeke Drine.

U gradovima u slivu Drine preduzimaju se mjere odbrane od poplava.

Predsjednik Vlade Radovan Višković uputio je dopis svim načelnicima i gradonačelnicima u Republici Srpskoj u kojem se traži da preduzmu sve preventivne radnje na zaštiti stanovništva i imovine, prema upozorenjima i najavama obimnih padavina.

U pripravnosti su Civilna zaštita, Vode Srpske i Helikopterski servis.

U Vladi Republike Srpske sutra će biti održan sastanak nadležnih službi na kojem će se utvrditi zajednički odgovor na najavljene nepogode.

U Banjaluci je danas održana sjednica gradskog Štaba za vanredne situacije, na kojoj je konstatovano da su službe spremne za vremenske nepogode najavljene za narednu sedmicu, a veće probleme mogli bi prouzrokovati jaki udari vjetra koji se očekuju u utorak.

U Drakseniću kod Kozarske Dubice podignut je preventivni nasip od vreća za suzbijanje poplava.

I načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević sastao se sa članovima Štaba za vanredne situacije u ovoj lokalnoj zajednici. Razgovarano je o zaštiti od mogućih poplava. Ažurirani su svi planovi Civilne zaštite, podijeljena konkretna zaduženja, posebno jedinicma Civilne zaštite i građevinskoj operativi.