Specijalni sud u Beogradu osudio je na kazne od po 30 i 20 godina zatvora četvoricu optuženih pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbednosti zbog ubistva vlasnika i novinara „Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine.


Tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković i tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, a pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić na po 20 godina zatvora.


Romiću i Radonjući u kaznu se uračunava vreme koje su proveli u pritvoru i kućnom pritvoru. Na ovu odluku suda, i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu. Presuda optuženima je izrečena nakon tačno 20 godina od ubistva Ćuruvije i to je prva presuda za ubistvo novinara. Marković je osuđen zbog krivičnog dela podstrekavanje na teško ubistvo, a Radonjić, Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.


Optuženi Radomir Marković u zatvoru već služi kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine, a kako se u sprskom pravnom sistemu kazne ne sabiraju, ostao je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.


Miroslav Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. Milan Radonjić i Ratko Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.


Njima je danas proružena mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor (nanogicu) odnosno kućni pritvor. Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.


Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.


Ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe „Dnevnog telegrafa”, a sa njim je tada bila Branka Prpa.


Izricanju presude u Specijalnom sudu pored više desetina novinara, prisustvovali su i predstavnici novinarskih udruženja, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević, urednik informativnog progrma RTS Nenad Lj. Stefanović.


Izvor Politika