Planirane intervencije na zgradi buduće zatvorene tržnice u skladu su sa važećim propisima, trebinjska gradska pijaca sa zatvorenom tržnicom dobiće novi kvalitet, a centar grada – estetski atraktivan objekat primjeren trebinjskim turističkim perspektivama.


Ovako iz nadležnog gradskog odjeljenja odgovaraju na primjedbe iz Partije demokratskog progresa, koje su odbornici ove stranke danas iznijeli na pres konfenerciji ispred objekta na gradskoj pijaci, čija rekonstrukcija treba da počne u aprilu.
Nadogradnja udar na kulturno-istorijsko nasljeđe
Trebinjski PDP smatra da se na objektu u centru Trebinja koji bi uskoro trebao biti adaptiran u gradsku tržnicu ne smije graditi ugostiteljski objekat, kako je to predvidjela gradska uprava.
Posebno ih ljuti što bi gradskom kafanom, kako tvrde, trebalo da gazduje neko od visokih funkcionera SNSD, čije ime nisu željeli otkriti.
U PDP navode da bi dio objekta između dve „kule“, koje i po novom projektu ostaju na svojim mjestima, trebalo da ostane isti, kao prepoznatljiv simbol grada, a ne da se radi nadogradnja.
„Pitamo se što će Trebinju još jedan ugostiteljski objekat u centru grada, kad u ovom gradu ima dovoljno ugostiteljskih objekata. Pošto je pijaca simbol Trebinja, prepoznatljiva arhitektonska cjelina, sagrađena prije više od stotinu godina, kao takva ne bi smjela biti dirana. To je rušenje kulturno-istorijskog nasljeđa Trebinja“, rekao je šef kluba odbornika PDP Ljubiša Krunić.


Odbornik PDP Saša Borjan je pojasnio da je PDP isključivo protiv gradnje gradske kafane, kao nadogradnje na objekat dvije „kule“ na gradskoj pijaci. On smatra da se kvarljivi proizvodi poput ribe, sira, suvog mesa i slično trebaju skloniti sa gradske pijace, ali to ne mora biti isljučivo u objekat na pijaci, koji je, kako je naveo, prepoznatljiv simbol Trebinja.
Rikalo: Intervencija opravdana – i fukcionalno i estetski
U odgovoru na primjedbe iz PDP-a, Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje grada Trebinja, podsjeća da je uklanjanje ruiniranog dijela objekta između dvije „kule“ predviđena i regulacionim planom „Centar“, za koji su dobijene sve potrebne saglasnosti prema važećim propisima.
Izgradnjom prostora za zatvorenu tržnice u donjem dijelu objekta, dodaje on, trebinjska gradska pijaca dobiće na funkcionalnosti i novu dimenziju koja je prodaji domaćih proizvoda nedostajala.
„Funkcija zatvorene tržice je u podizanju kvaliteta trebinjske pijace, koja tehnički i higijenski ne ispunjava uslove za prodaju određenih proizvoda. Strani turisti su veoma orjentisani za kupovinu proizvoda sa deklaracijom i koji se prodaju na prostoru primjerenom za njihovo čuvanje. Dolje ćemo dobiti adekvatne prostore za prodaju ribe, mesa i sira, a na spratu prostor za gradsku kafanu, koja će svojom pozicijom i pogledom na gradsku pijacu, ali i arhitektonskim rješenjem, zasigurno privlačiti turiste, otvoriti nova radna mjesta i donositi nove prihode za grad. Ako su oni ranije imali neku bolju ideju – ne znam zašto je nisu realizovali“, istakao je Rikalo.


Rikalo odbacuje i optužbe da će nadogradnja objekta narušiti izgled centra grada, štaviše, tvrdi on, objekat će donijeti novu estetsku dimenziju gradskom jezgru, a idejno je i projektovan upravo da bi se ambijentalno uklopio u okolinu – i svojim izgledom i korišćenim materijalima.
„Dobićemo objekat koji će upotpunosti biti u hercegovačkom mediteranskom stilu, koji je funkcionalan i koji ni po čemu neće narušiti, čak će donijeti i novi kvalitet centru grada. Naše je mišljenje da je ovakav objekat kakav je sada ruiniran u mjeri da je svojevrsno ruglo – iako je ova riječ gruba i tehnički nije najispravnija“, napominje Rikalo.
Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje odbacuje kao neumjesne spekulacije na temu ko će dobiti prostor na spratu u zakup – ističući da će za zakupca najvjerovatnije biti raspisan javni poziv.
Kao što je slučaj i sa prostorima koji su na raspolaganju u kompleksu zatvorenog bazena – ko god bude imao najbolju ideju i sredstva da taj prostor sredi – po meni je dobrodošao. Ako oni znaju ko će dobiti taj prostor neka kažu, kao što ni ja ne mogu tvrditi – da znam ko će biti mis svijeta za 2020. godinu, a neću da kažem“, ističe Rikalo.
On podsjeća da su u ranijim godinama poslovni prostori u ovoj zgradi prodavani privatnicima, što je bilo strateški pogrešno, ali dodaje da je Gradska uprava na projektu rekonstrukcije objekta na pijaci ipak uspjela da postigne dogovor sa vlasnicima, i svi oni, dodaje Rikalo, biće ispoštovani i obeštećeni – odgovarajućom kvadraturom koju će dobiti u tržnici, novčano ili zamjenom prostora.
Radio Trebinje