Savo Štrbac - Foto: SRNA
Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac poručio je danas da je neophodno gajiti kulturu sjećanja na stradanje srpskog naroda u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" da se slične greške ne bi ponovile.

- U prošlosti smo zaboravljali slične događaje, pa su nam se ponavljali. Ako gajimo kulturu sjećanja i ukoliko svaki pojedinac da svoj doprinos da se ne zaboravi šta nam se desilo, pretpostavljam da nam se u budućnosti ne mogu dogoditi greške koje smo činili do sada - rekao je Štrbac novinarima u Banjaluci.

Štrbac, koji je u Hramu Hrista Spasitelja prisustvovao parastosu za stradale Srbe u akciji "Oluja", istakao je da se podaci o poginulim i nestalima mijenjaju iz godine u godinu.

- Još traju istraživanja i broj o stradalim licima još nije konačan. Tako da sada na spisku imamo pet žrtava više nego prošle godine - rekao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, na spisku "Veritasa", zaključno sa jučerašnjim danom, je 1.877 poginulih i nestalih, od kojih je 65 odsto civila.

- Među njima je i 25 odsto žena, i to su procenti koji su mnogo veći nego inače u cijelom ratu kada se uzmu podaci bilo koje strane koja je u njemu učestvovala. Od te brojke još tražimo 692 lica, ali imamo i 336 ekshumiranih posmrtnih ostataka koji nisu identifikovani - naveo je Štrbac.

On je izrazio nezadovoljstvo i što su za zločine u ovoj akciji do sada pravosnažno osuđena samo dva lica.

Štrbac je podsjetio i na plan i želju Tuđmana sa početka devedesetih godina prošlog vijeka da procenat srpskog stanovništva svede na najviše tri odsto u ukupnoj populaciji.

- Na popisu 2011. godine Srba u Hrvatskoj bilo je 4,26 odsto, a sva je prilika da će na narednom popisu biti ostvarena ta njihova projekcija, te sa zebnjom očekujemo ovogodišnji - rekao je Štrbac.

Služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, u Republici Srpskoj je počelo obilježavanje 26 godina od stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja".

Nakon parastosa, predviđeno je polaganje vijenca kod spomenika stradalim Krajišnicima na Dinari na Perduovom groblju.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu - teritoriju formalno pod zaštitom mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.