Srn2023-3-15_1022148_0.jpg (293 KB)

Infiniti grupacija i ove godine je zlatni sponzor Samita energetike u Trebinju /SET/, a njihovi stručnjaci, iza kojih je više od tri hiljade značajnih projekata iz oblasti informacionih tehnologija i elektroenergetike, vjeruju da će znatno doprinijeti traženju najboljih rješenja za modernizaciju energetskog sektora i njegovo buduće funkcionisanje.

Nedeljko Babić, zamjenik direktora kompanije "Kaldera", članice Infiniti internacional grupacije, rekao je da će stručnjaci kompanije tokom Samita od 22. do 24. marta imati priliku da kao panelisti predstave svoja dostignuća.

"Kao i prethodnih godina, uz odličan izbor tema i praćenje aktuelnih dešavanja iz oblasti proizvodnje, prenosa i potrošnje električne energije, očekujemo kvalitetne panel-diskusije i ponosni smo što ćemo dati svoj doprinos. Očekujemo i dosta noviteta iz oblasti obnovljivih izvora energije, sa akcentom na solarne elektrane, čija su ekspanzija i značaj nesporni", rekao je Babić.

On je istakao da je veoma značajna za kompaniju i cijelu grupaciju i prilika da se "Kaldera" predstavi sa svojim proizvodima, koji prate nove trendove i prilagođavaju se aktuelnim potrebama tržišta, saopšteno je iz Infiniti grupacije.

"S obzirom na to da smo mi jedini domaći proizvođač komponenti postrojenja za priključenje proizvođača na elekroenergetski sistem, nezaobilazan smo faktor i u sistemu obnovljivih izvora. Posjetiocima SET-a predstavićemo, kao eksponat koji će moći da pogledaju, našu blindiranu trafostanicu koja je atestirana u međunarodnoj akreditovanoj laboratoriji. Uz brojne prednosti koje nudi, ova trafostanica se brzo montira i lako prenosi", objasnio je Babić.

U saopštenju se navodi da je u procesu tranzicije energetskog sektora digitalizacija nezaobilazna karika, zbog čega se na Samitu očekuju i kompanije koje imaju specifična znanja i korisna iskustva i u toj oblasti.

Kao lider u domaćem IT sektoru, na SET-u će tradicionalno biti i kompanija "Prointer", članica Infiniti internacional grupacije, čiji stručnjaci sa kolegama iz "Kaldere" uveliko rade na novitetima u energetskom sektoru.

Rukovodilac sektora automatizacije u "Prointeru" i jedan od ovogodišnjih panelista Goran Starčević rekao je da je priključenje malih proizvođača na distributivnu mrežu, ali i domaćinstava na solarne elektro panele, već realnost u cijelom regionu.

"Kao ozbiljna kompanija, planiramo da u saradnji sa stručnjacima iz `Kaldere` budemo dio te priče. Na ovogodišnjem SET-u upravo ćemo skrenuti pažnju na postojeće stanje na distributivnim mrežama i dati prijedloge kako te mreže rasteretiti, naročito prilikom priključenja solarnih elektrana", rekao je Starčević.

"Energetska stabilnost Balkana" slogan ovogodišnjeg Samita energetike u Trebinju koji će od 22. do 24. marta okupiti najveća regionalna imena iz ove oblasti, a najavljeno je i učešće ministra inostranih poslova Mađarske Petra Sijarta.

Samit energetike organizuju "Elektroprivreda Republike Srpske", grad Trebinje i kompanija "SET", pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.